Regija
INDUSTRIJSKA ZONA JANJEVCI MEĐU NAJVEĆIMA I NAJPERSPEKTIVNIJIMA U HRVATSKOJ

U zoni 57 tvrtki sa 700 zaposlenih
Objavljeno 28. veljače, 2020.
DONJI MIHOLJAC

Gospodarska priča grada Donjeg Miholjca, osim po uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova, postaje sve poznatija i po velikoj i perspektivnoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj – Janjevci. Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske proglasila je ovu zonu najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, što je jako važno i za samu promidžbu zone na domaćem i stranom tržištu. Grad Donji Miholjac dobio je međunarodno priznanje Globallocal, koje se dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta i razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Svojom površinom od 127 hektara Industrijska zona Janjevci među najvećima je u Hrvatskoj. Građevinske parcele u zoni namijenjene za gradnju poduzetničkih objekata ukupno zauzimaju milijun četvornih metara. Od 89 parcela namijenjenih poduzetničkim aktivnostima sagrađeno je 64, što znači da slobodnih parcela još ima. U okviru zone, koja je infrastrukturno opremljena, svoj dom do sada je pronašlo 57 tvrtki s oko 700 zaposlenih. Najzastupljeniji su drvoprerađivački i prehrambeni pogoni te za preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i pogoni za proizvodnju i preradu metalnih proizvoda.

Dosadašnja ulaganja u etapnu gradnju zajedničke komunalne infrastrukture, kojom su stvoreni uvjeti za gradnju poduzetničkih pogona, iznose 25 milijuna kuna. Ulaganje u opremljenost miholjačke industrijske zone ogleda se i u nedavno ostvarenom projektu ZIPI - Završetak izgradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci. Vrijednost ulaganja u gradnju infrastrukture iznosi 10,7 milijuna kuna, od čega će se sedam milijuna kuna sufinancirati iz Europske unije, a ostatak će osigurati Grad Donji Miholjac iz vlastitih sredstava te drugih raspoloživih izvora. Projekt ZIPI podrazumijeva gradnju kolnika, parkirališta i nogostupa, oborinske i sanitarno-fekalne kanalizacije, vodovodne mreže i javne rasvjete. Ujedno će se urediti i zelene površine.

- Nastavak infrastrukturnog opremanja zone stvorit će preduvjete za nova ulaganja domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora, što bi u konačnici trebalo pridonijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Donjeg Miholjca povećanjem prihoda i generiranjem novih radnih mjesta – istaknuo je miholjački gradonačelnik Goran Aladić.

Nakon provedbe ovog projekta, infrastrukturno će biti uređen 81 posto zone. Gradnja infrastrukture omogućit će u puštanje 25 hektara za nove investitore, kojih ima, s obzirom na to da je tijekom 2018. ugovorena prodaja osam parcela. Uz sadašnju prehrambenu, metaloprerađivačku i drvoprerađivačku industriju, dobrodošle su i investicije iz drugih sektora. S.Fridl
Izvrsni uvjeti
Olakšice koje je Grad uveo za zonu sastoje se od iznimno povoljne cijene zemljišta, koja ovisi o brzini građenja. Cijena zemljišta je euro po kvadratu ako se objekt sagradi za 12 mjeseci. Ako poduzetnik to napravi za dvije godine, zemljište plaća dva eura, a za tri godine tri eura po kvadratu. Komunalni doprinos je od 1 do 10 kuna za prostorni metar, ovisno o veličini objekta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike