Regija
POTPORE MINISTARSTVA MUZEJIMA, KNJIŽNICAMA, MANIFESTACIJAMA, KUD-OVIMA

Za digitalizaciju županjskog kina odobreno 300.000 kuna
Objavljeno 28. veljače, 2020.
ŽUPANJA

Prema objavljenim rezultatima o financiranju javnih potreba u kulturi, na temelju odobrenih programa, u županjsku će Posavinu iz Ministarstva kulture u 2020. stići više od 650 tisuća kuna. Gradu Županji je za digitalizaciju kina Mladost s 3D digitalnom kinoopremom odobreno 300.000 kuna.

Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji i Općinska narodna knjižnica Drenovci dobit će po 10.000 kuna za nabavu računalne opreme. Muzeju u Županji odobreno je i 37.000 kuna za programe "Ima jedan Graničar, boja mu je plava!" i "Prošlost županjske Posavine kroz Numizmatičku zbirku - Nije u Šoldima sve" te za konzervaciju metalnih predmeta iz stalnog postava, kao i medalja i odlikovanja. Grad Županja će za 53. Šokačko sijelo dobiti 40.000 kuna, KUD "Slavko Janković" iz Šiškovaca za Smotru svatovskih običaja i napjeva 5000 kuna, a Općina Drenovci 20.000 kuna za 25. Raspjevanu Cvelferiju. Knjižnici u Drenovcima odobreno je 25.000 kuna za Pjesničke susrete i dodjelu Povelje Visoka žuta žita, Muzeju Cvelferije 7000 kuna za izložbu "Djetinjstvo u Županji 60-ih godina 20. stoljeća" i 10.000 kuna za zaštitu muzejske građe. KUD Ogranak Seljačke sloge Drenovci može računati na 10.000 kuna za nabavu cvelferskih opanaka i plišanih papuča, a KUD Seljačka sloga Gradište na 9700 kuna za nabavu muških "skapčanih" opanaka i sandala te kožnih papuča te na otkup dijelova gradištanskih nošnji. KUD Šiškovci dobit će i 4000 kuna za popravak tradicijskih instrumenata, a KUU "Kristal-Sladorana" Županja 13.000 kuna za nabavu narodnih nošnji.

GAK-u Županja odobreno je 5000 kuna za 13. Festival amaterskog kazališnog stvaralaštva i 5. dječji festival te po 2500 kuna za pripremu premijerne predstave za djecu "Ivica i Marica u začaranoj šumi" i predstave za odrasle. Potpora od 25.000 kuna ide Općinskoj narodnoj knjižnici Babina Greda za nabavu knjižne i neknjižne građe, a Knjižnici Drenovci, s ograncima u Rajevom Selu, Račinovcima i Posavskim Podgajcima, 100.000 kuna. Narodnoj knjižnici i čitaonici Gunja dodijeljeno je 20.000 kuna. Babogredska knjižnica za Program "Zajedno u odrastanju" dobit će 5000 kuna, a Knjižnica Drenovci za "Drenovačke čarolije" 3000 kuna.

Među odbijenim programima Ministarstva kulture za 2020. su izrada projektne dokumentacije za "Muzej Cvelferije" u Drenovcima i "Muzej poplave" u Račinovcima te za opremanje kulturnih ustanova u općini Drenovci. Uskraćena je i potpora za izradu Glavnog projekta proširenja Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji. Odbijena je i Knjižnica Babina Greda za opremanje dvorane za manifestacije, a Knjižnica Drenovci za nabavu računalne opreme u ogranku u Posavskim Podgajcima.

Načelnik Drenovaca Jakša Šestić ne krije razočaranje i takav odnos Ministarstva prema Cvelferiji, nerazvijenom i sustavno zapostavljenom graničnom području Hrvatske, 2014. poharanom katastrofalnim poplavama, smatra krajnje neprimjerenim.

Marija Lešić Omerović
Jakša Šestić

načelnik općine Drenovci

Uskraćene su potpore za projektnu dokumentacije za Muzej Cvelferije u Drenovcima i Muzej poplave u Račinovcima, što smatram neprimjerenim odnosom prema ovom graničnom i zapostavljenom području RH
NEZADOVOLJSTVO
Poražavajuće je, ističe načelnik Šestić, što ljudi u Zagrebu uopće ne doživljavaju rubna područja Hrvatske niti shvaćaju problematiku s kojom su ona suočena. “Projekt gradnje Muzeja Cvelferije, Muzeja poplave ni drugi koje i Općina sufinancira neće se zaustaviti, ali žalosno je što nisu htjeli sudjelovati ni s minimalnim sredstvima”, kaže. Nezadovoljstvo i revoltiranost osobno će izraziti u Ministarstvu kulture.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike