Ekonomija
ŠEST POSTO VIŠE FINANCIJSKIH SREDSTAVA

Za program izravnih plaćanja osigurano 2,87 milijardi kuna
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Vlada Republike Hrvatske jučer je donijela uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja za 2019. godinu, za što je ukupno osigurano 2,87 milijardi kuna.
Kako navode na web-stranici Ministarstva poljoprivrede, to je šest posto više novca nego za 2018. godinu, kada je omotnica bila 2,71 milijardu kuna.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da se ovakva uredba donosi još od 2013. godine, pri čemu se udio iz državnog proračuna iz godine u godinu smanjuje, a istovremeno se povećava udio iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (ERJP).
Tako će se 2022. godine program u cijelosti financirati iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi. Od ukupnog iznosa omotnice, u visini od 2,87 milijardi kuna, iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) na raspolaganju je 2,35 milijardi kuna, a iz državnog proračuna planirano je 519,7 milijuna kuna.
"Dio financijskih sredstava već je isplaćen krajem prošle, 2019. godine, a ostatak će biti isplaćen u dvije rate, tijekom veljače i ožujka, a posljednji dio u svibnju ove godine", naglasio je Tušek.
Naime, krajem prošle godine već su isplaćene 1,3 milijarde kuna, a sljedeći obroci isplatit će se tijekom veljače i ožujka, kako bi se poljoprivrednicima pravovremeno osigurala obrtna sredstva za pripremu proljetne sjetve, te u svibnju.
Vlada Republike Hrvatske danas je donijela i odluku o Programu državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu, za što je osiguran 121 milijun kuna.
Programom se provode mjere potpore za uzgoj mliječnih krava, uzgoj rasplodnih krmača, za proizvodnju duhana, maslinovo ulje te za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja.
Ukupna financijska sredstva za provedbu programa osigurana su u državnom proračunu za ovu godinu, kao i u projekcijama proračuna za 2021. i 2022. godinu. Z.R.
Programom državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi osiguran 121 milijun kuna
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike