TvObzor
INTERVJU: TENA KOVAČIĆ

U kuhinji ne postoji granica, a mogućnosti su gotovo pa beskonačne
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Kuhanje mi je velika strast i mnogo razmišljam o hrani, a volim putovati i jednoga dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta
Razgovarala: Mirna DVORŠČAK
Fotografije: Damir SENČAR/HRT

Neposredno nakon proglašenja pobjednice druge sezone HRT-ova kulinarskog showa “Kuhan i pečen” Tene Kovačić, urednica emisije Mirna Dvorščak vodila je ovaj prigodni intervju s tom simpatičnom studenticom menadžmenta turizma iz Varaždina.

Teno, pobjednice, kako se osjećaš? Što ti znači ova pobjeda?

- Osjećam se neopisivo. Jako sam sretna, a moram priznati i ponosna na sebe. Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači i da doma, dok kažu da sam nešto napravila fino, to ne govore iz pristojnosti...

Da bi došla do titule pobjednice morala si pobijediti u nekoliko emisija, i nekoliko zapravo vrsnih amaterskih kuhara i kuharica. Tko ti je od njih ostao srcu drag, tko ti je bio najžešća konkurencija?

- Svi kandidati s kojima sam se natjecala i upoznala jako su mi bili dragi. Posebno sam se povezala s Petrom Horvat iz prve emisije s kojom ću sigurno ostati u kontaktu, jer smo se tijekom snimanja emisije super zabavile i povezale.Najžešća konkurencija mi je svakako bio Darko u finalu, baš kako i treba biti. Stvarno je vrhunski kuhar i dečko na mjestu. Finale je pokazalo i da varaždinski kraj ima dobre gastronome - budući da smo i Darko i ja iz tog područja.

Koja ti je pobjeda bila najslađa?

- Najslađa mi je bila, naravno, zadnja pobjeda, jer je stvarno bilo napeto i neizvjesno do samoga kraja.

Koje ti je pobjedničko jelo bilo najbolje?

- Definitivno farmerski hamburger iz polufinalne emisije, zato što je stvarno kreativno i zabavno jelo. Mislim da samo u nekim trenutcima možemo imati takve inspiracije i sposobnosti kreirati takvu ludu kombinaciju. Pokazalo se da fileki nisu samo za juhu, i da se tradicionalne namirnice mogu pripremiti u sasvim modernom i novom obliku.

Napeto do samog kraja
Iskustvo kuhanja sa slavnim hrvatskim chefovima bilo je nezaboravno. Koji ti je chef najviše prirastao srcu?

- Bila mi je čast kuhati s tako sposobnim, dragim i kreativnim kuharima. Divim im se jer biti vrhunski šef stvarno nije lak posao, i to smo svi mi kandidati najbolje osjetili na vlastitoj koži u tih 30 minuta koje smo imali za pripremu jela. I Kiki i Skoko jako su simpatični te zaslužuju samo pohvale, pa ne želim raditi razliku između njih, oba su mi jednako dragi.

A Gretić? Jesi li pokupila kakav dobar savjet od njega?

- Tom je najbolji sudac ikad, jer pokušava smiriti i opustiti kandidate, bez dodatne napetosti i nervoze. Ima stvarno dobre prijedloge i komentari su mu na mjestu.

Mislim da nikad neću zaboraviti savjet iz prve emisije vezan uz vrhnje za kuhanje. Naime, Tom je tada rekao da ga nije dobro koristiti u umacima, jer kako se oni hlade, vrhnje ih sve više i više povezuje, pa postaju suhi i pregusti. Naravno, jako sam se veselila i svakom dobrom komentaru i pohvali od strane Toma, velika je to čast.

Spontano i neplanirano
Kakve su bile reakcije na pobjedu?

- Naravno, svi su se jako veselili i bili ponosni. Ja još uvijek ne mogu vjerovati da sam stvarno pobijedila. Naravno, sada svako malo čujem i rečenicu: “A kad buš nam nekaj skuhala?“, (smijeh).

Kako si uopće dospjela u “Kuhan i pečen”?

- Pa jako spontano i neplanirano. Dečko i ja smo na moru gledali HRT i tako sam vidjela najavu za “Kuhan i pečen” te podatke za prijavu. Rekla sam iz čista mira, ej, pa ja bih se mogla prijaviti na to, i tako je i bilo. Nisam baš uvijek tako spontana, ali volim izazove i iskušavanje vlastitih sposobnosti i nije mi žao što imam hrabrosti i volje za takve pothvate.

Daj nam reci nešto o sebi?

- Pa eto, kao što sam i emisiji već spominjala, trenutačno sam još studentica i studiram menadžment turizma. Volim sudjelovati u raznim događajima, festivalima i organizaciji. Kao što možemo zaključiti, kuhanje mi je velika strast i mnogo razmišljam o hrani. Volim putovati i jednoga dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta. Jako cijenim prirodu, a lijepi su mi svi krajolici, od mora do planina. Važni su obitelj, dečko i prijatelji i njihova sreća. Uz fakultet se pokušavam dodatno angažirati, što je više moguće na raznim proslovima, projektima, udrugama i sl., a ponekad i volontiram. Jako volim peći torte i kolače.

Kuhanje je za mene umjetnost.
A sad o tvojem kuhanju kao takvom - što je za tebe kuhanje, kada si počela i zašto, u čemu si najbolja, što tvoj dragi najviše voli jesti, a što ti najviše voliš kuhati?

- Kuhanje je za mene umjetnost. Budući da ne znam baš dobro slikati, mogu reći da je zapravo tanjur moje platno na kojem se iživljavam i kreativno izražavam, kako estetski tako i okusima. Kuhati sam počela već kao mala, naravno, za početak u vrtu gdje su glavne namirnice bile zemlja, tratinčice i trava, a kasnije i u kuhinju uz baku, mamu, tatu, djeda, i sve ostale koji su se tamo našli.Moje kuharske vještine ipak postaju malo ozbiljnije od 20. godine nadalje. Volim pripremati jela s povrćem i slastice, a radim i fine pizze, hamburgere, cušpajze i sve što zatreba. Dragome je fino sve što pripremim, bar tako kaže, a najviše volim kuhati wok i druga jela s povrćem.

Tko ti je od kuhara uzor?

- Ne postoji konkretno jedna osoba koja mi je uzor, ali kao i većina, pratila sam recepte Jamiea Olivera.

Vidiš li se u kakvoj profi kuhinji?

- Nisam sigurna (haha). Probala bih, ali ne znam bi li to bio moj životni poziv. Ja dok kuham želim uživati u procesu maksimalno, bez stresiranja i žurbe. Svaka čast našim šefovima koji se svakodnevno susreću s tim.

Koji je tvoj kuharski savjet dragome čitatelju koji ovo čita, a voli kuhati?

- Moj savjet je da u kuhinji ne postoji granica, mogućnosti su gotovo beskonačne. Naravno, kao što i Tom kaže, uz svu kreativnost namirnice ipak treba poštivati i ne spajati nespojivo, s čime se i ja slažem. Ukratko, dajte si mašti na volju i nemojte se bojati nepoznatih namirnica i začina. Gastronomija također sudjeluje u procesu globalizacije, pa su nam danas sve više dostupne namirnice koje nekad nisu bile, i neka vas to veseli.
Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači i da doma, dok kažu da sam nešto napravila fino, to ne govore iz pristojnosti...
OMILJENI RECEPT
Reci nam svoj neki omiljeni recept?- Nemam baš jedan omiljeni, ali dat ću recept za jelo koje često pripremam u zadnje vrijeme, a to je - curry od povrća. Potrebni su leća, cvjetača, luk, mrkva, češnjak, tikvice, čili papričica, kokosovo mlijeko iz konzerve, basmati, ili jasmin, riža, sol, papar, mljevena paprika, curry, kurkuma. Leću i cvjetaču treba skuhati zasebno. U većoj tavi ili loncu pirja se luk, a kad omekša dodamo češnjak. Na to se dodaju mrkva i tikvice narezani na kockice. Doda se malo vode i čeka da povrće omekša. Zatim se dodaje kuhana cvjetača i leća te kokosovo mlijeko. Sve treba dobro pomiješati i začiniti navedenim začinima. Uz povrće u ovom obliku najbolje ide riža. Prije kuhanju ju treba isprati u hladnoj vodi. Na jednu šalicu riže ide šalica i pol hladne vode. U pokrivenom loncu rižu prvo na jakoj vatri kuhamo dok ne zavri, zatim smanjujemo vatru na neku srednju temperaturu i kuhamo još cca 10 minuta. Bitno je ne dizati poklopac. I to je to, dobar tek!
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA “NAVY CIS NEW ORLEANS” NA FOX CRIMEU

Kada se pretjerana dekadencija omakne kontroli

20 GODINA ZAJEDNIŠTVA

Ključ uspjeha Nove TV su ljudi

Najčitanije iz rubrike