Sport
POVRATAK BIJELO-PLAVE “DEVETKE”

Marić: Protiv Hajduka želim nastaviti tamo gdje sam stao nakon Dinama
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Prvi strijelac HNL-a vraća se u akciju nakon što mu je prekinut niz od 62 prvenstvena nastupa

Vezani članci

NK OSIJEK SLAVI 73. ROĐENDAN

Bijelo-plavi će danas darivati novorođenčad

Osijekova rezultatska sudbina ove sezone umnogome ovisi o njemu. On je Mirko Marić, autor nešto manje od polovine ukupnog broja pogodaka koje su bijelo-plavi zabili u dosadašnjem dijelu prvenstva.

I ne samo zbog toga. Marić je u pravom smislu riječi jedan od najčvršćih oslonaca osječke momčadi, jer je odigrao čak 62 utakmice u nizu prije nego što je zbog tri žuta kartona bio prisiljen preskočiti posljednji derbi, protiv Rijeke na Rujevici. Osijek je bez njega napadački izgledao prilično dezorijentirano.

Teško ispred TV-a
Vjerujemo da se ni Mirko nije osjećao drukčije, jer nakon gotovo pune dvije godine nije mogao pomoći svojim suigračima u toj riječkoj muci.

- Gledao sam na TV-u i uvjerio se kako je daleko lakše biti na terenu nego na tribinama ili ispred malog ekrana. Baš sam se naživcirao. Bilo mi je neobično što nisam s momčadi na Rujevici - priča Mirko Marić, prvi strijelac HNL-a.

Dva tjedna bez akcije valjda neće utjecati na njegovu produktivnost pred suparničkim vratima. Valjda nije u tom vremenu pala paučina na njegove fino podešene ciljnike, koji su metu pronašli 16 puta u prvenstvu ove sezone.

- I ja se nadam kako ova kratka stanka neće utjecati na mene. Malo sam predahnuo i napunio baterije prije onog što nas čeka u prvenstvu i Kupu. Imat ćemo jak ritam jer nas očekuju dva niza u kojima ćemo igrati tri utakmice tjedno. Što se mene tiče, već u subotu planiram nastaviti tamo gdje sam stao prije prisilnog odmora kada se radi o pogodcima.

Možda ne bi trebao. Bar statistički gledano. Naime, Marić je dosad protiv Splićana zabio pet pogodaka u Osijekovu dresu. Tri od njih na Poljudu, a dva u Gradskom vrtu, no postoji i problematični dio te statistike. Kada je zabijao na domaćem terenu, Osijek nije pobjeđivao. Bio je strijelac u susretu četvrtfinala Kupa koji su bijelo-plavi izgubili sa 3:1 te u onoj ludoj prvenstvenoj utakmici kada nije bilo pobjednika (3:3).

- Možda je vrijeme da promijenim tu tradiciju. Nikada nisam opterećen time hoću li biti strijelac. Prioritet je naša pobjeda, a ako mi se posreći pa pogodim Hajdukovu mrežu, imat ću razloga za dodatno zadovoljstvo.

Svaki pogodak dobro će doći u utrci za prvog topnika HNL-a. Marić ove sezone svoj odličan golgeterski učinak gradi na konzistentnosti. Zabio je na 15 utakmica od 22 u kojima je igrao, a pratitelji ga ugrožavaju samo jer su u nekim susretima zabili i po tri pogotka.

- Iako u ovom trenutku imam određenu zalihu (pet pogodaka nap.a.) pred konkurencijom u utrci za najboljeg strijelca HNL-a bit će izazovno sačuvati to prvo mjesto. Prvi pratitelji Mijo Caktaš i Mislav Oršić sjajni su igrači, a uvijek može još netko iskočiti ako mu se dogodi poseban dan. Zabio sam više nego u isto vrijeme prošle godine, ali, ponavljam, ne opterećujem se individualnim dosezima. Draže bi mi bilo da završimo drugi u prvenstvu i igramo finale Kupa.

No do tih visoko postavljenih ciljeva Osijek će teško doći bez Marićeva golgeterskog doprinosa. Recimo kako bi to bio spoj ugodnog (ako bi Mirko postao prvi strijelac Lige) i korisnog (rezultatski uspjeh momčadi).

Sačuvati neosvojivost
Uglavnom, Marić se u momčad vraća u trenutku kada se svijet trese pod naletom koronavirusa. Tko će se tresti u subotu u Gradskom vrtu, Hajdukovi stoperi od Marićevih naleta ili Marić od čvrstine splitskih braniča?

- Sezonska gripa smrtonosnija je od koronavirusa, pa se nitko ne uzbuđuje. Što se tiče Hajduka, zaslužuju respekt, ali nemamo ih se razloga bojati. Igramo u Gradskom vrtu, u kojem već više od godinu dana nismo izgubili utakmicu. Vjerujem kako će taj niz ostati na snazi i nakon derbija s Hajdukom. Imamo dosta razloga za optimizam jer smo oba ovosezonska susreta sa Splićanima odigrali dobro. U Osijeku smo jesenas pobijedili, a na Poljudu tijesno izgubili jer smo napravili neke neuobičajne pogreške nakon što smo dostigli dva pogotka zaostatka. Za nas nije dobra vijest što ćemo taj susret odigrati bez kapetana Mileta Škorića. Nikada nije ugodno igrati bez vođe, ali to nam samo treba biti motiv više za mobilizaciju i koncentraciju. Ne smijemo se opterećivati njegovim izostankom jer sam uvjeren kako imamo dobre alternacije za njega.

Osijek je stvarno impresivan na domaćem terenu, kao nikada u povijesti HNL-a, ali imaju bijelo-plavi i drugo lice, koje nije ni izbliza tako privlačno. Na gostovanjima su vrlo skromnog učinka, a nitko ne može pronaći pravo objašnjenje zbog čega bijelo-plavi na strani nisu u stanju igrati slično kao kod kuće.

- Ne mogu ni ja objasniti zašto su nam rezultati u gostima tako skromni. Mogu reći kako svakoj utakmici pristupamo s istom ozbiljnošću i željom za pobjedom. No, kod kuće možemo, a vani ne. Možda ima nešto i u našim suparnicima, koji se u Gradskom vrtu stisnu, a kod kuće su goropadniji. Zbilja ne znam, ali znam kako to jednom mora prestati. Sezona se bliži vrhuncu, pa ako se mislimo održati u utrci za drugo mjesto, stvarno moramo početi pobjeđivati i u gostima. Naravno, uz to je potrebno zadržati ovu nepobjedivost koju imamo na svom stadionu.

Te muke na gostovanjima dolaze u poseban fokus jer će Osijek i polufinale Kupa igrati na Rujevici. Iako svaki novi susret izvan Osijeka znači "opću opasnost", Marić je optimist uoči izazova koji slijede.

- Kad ne bih vjerovao u bolje sutra, ne bi bilo smisla baviti se sportom. Još uvijek smo itekako živi na obje bojišnice i zato nas ne treba otpisivati. Slično je bilo prošle sezone, kada smo dosta kritizirani, pa smo ipak na kraju završili na trećem mjestu. Svjesni smo kako neke stvari moramo popraviti, ali također smo svjesni i prilike koja nam se nudi. U Kupu više nema Dinama, a to nije često, čeka nas ta jedna utakmica na Rujevici i ne vidim razlog zbog kojeg ne bismo mogli proći u finale. No, ima još vremena dotad. Sada je najvažnije pobijediti Hajduk jer nas takav rezultat vraća u posve otvorenu bitku za drugo mjesto - zaključio je Osijekov centrafor Mirko Marić.

Dalibor Keler
PET PUTA ZABIJAO HAJDUKU
Mirko Marić je u susretima s Hajdukom dosad zabio pet pogodaka. U Gradskom vrtu bio je dvaput strijelac. Prvi pogodak postigao je u Gradskom vrtu u jesen 2017., kada je Hajduk slavio u susretu četvrtfinala Kupa Hrvatske (3:1). Drugi je zabio u proljeće 2018., također na osječkom stadionu, a taj je susret završio bez pobjednika (3:3). Preostala tri pogotka postigao je na Poljudu. Prvo u remiju (1:1) u proljeće 2018., pa u pobjedi (2:0) u jesen iste godine, a posljednji gol zabio je na posljednjem susretu sa Splićanima, koji su na svom stadionu slavili sa 3:2.
Mirko Marić

napadač NK Osijek

- Gledao sam susret s Rijekom na TV-u i uvjerio se kako je daleko lakše biti na terenu nego na tribinama ili ispred malog ekrana. Baš sam se naživcirao, a bilo mi je i neobično što nakon dugo vremena nisam bio s momčadi.
Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike