Regija
ZBOG RECESIJE NA TRŽIŠTU SMANJENI KAPACITETI U PROIZVODNJI

SDF Žetelice očekuju da
će uspjeti prodati više od
250 kombajna u 2020. godini
Objavljeno 27. veljače, 2020.
ŽUPANJA - Poslovna 2019. godina za tvornicu kombajna Same Deutz Fahr Žetelice u Županja bila je jedna od težih, a u novu proizvodnu sezonu ulazi se s oprezom.U rekordnoj 2018. proizvedeno je približno 400 kombajna, lani je proizvodnja prepolovljena, a ove se godine ipak očekuje nešto više kombajna nego u 2019.

- Nastavlja se recesija na tržištu u dijelu prodaje poljoprivredne mehanizacije koja je počela u kolovozu 2019., i još smo krajem godine smanjili proizvodnju i s takvim tempom krenuli smo i u ovoj godini – kaže generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš. Smanjenje ponude i potražnje poljomehanizacije jednim je dijelom prouzročeno niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, a drugim smanjenim potporama za nabavu novih strojeva. U takvim je uvjetima konkurencija dosta velika i svi se bore za opstanak na tržištu i ostvarivanje zacrtanih ciljeva. U SDFŽ-u su reagirali smanjenjem kapaciteta u proizvodnji.

- Ako dođe do povećanja zahtjeva bit ćemo spremni odreagirati - kaže Kobaš, i podsjeća da je u posljednje dvije-tri godine tvornica u proizvodnji zaposlila 60-ak novih radnika i sa stalnim radnicima trenutačno mogu pratiti sve zahtjeve prodaje.

- U ovom trenutku teško je reći što će biti ukupna proizvodnja ili prodaja za 2020., ali sigurno očekujemo da ćemo prodati više od 250 kombajna - zaključuje. Unatoč manjoj potražnji i prodaji kombajna, strategija tvornice je osigurati daljnju prisutnost na najvažnijim tržištima - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rumunjskoj. Svjesni činjenice da to mogu samo vrhunskom kvalitetom i dalje mnogo ulažu u razvoj i kvalitetu svojih proizvoda koji će udovoljiti svim zahtjevima kupaca. Kombajn je specifičan proizvod, u godini dana radi vrlo kratko, ali u tom razdoblju zahtijeva da nema zastoja. U proizvodnji trenutačno imaju kombajne od najmanjih modela C5305, pa do najvećeg C9306, i spremni su odreagirati na svaki povećani zahtjev tržišta.

Krajem 2019. na mjesto direktora tvornice u Županji talijanska grupacija SDF imenovala je novog izvršnog direktora Alessandra Maritana umjesto Riccarda Valnegrija, koji je tu dužnost obnašao više od četiri godine. Sindikat SDFŽ-a lani se štrajkom izborio za povećanje plaća radnika, na način da je u ožujku 2019. ona rasla za 487,50 kuna (bruto), za dodatnih 112,50 kuna bit će veća od ožujka ove godine i za 150 kuna od ožujka 2021.

Riječ je o ukupnom povećanju od 750 kuna s odgodom, što je zapravo modifikacija sindikalnih zahtjeva o povećanju plaća za 740 kuna. M. Lešić Omerović
Uz stalne radnike zaposlen je manji dio sezonaca, u SDFŽ-u za sada ne očekuju povećanje dnevne proizvodnje
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike