Osijek
OBILJEŽEN HRVATSKI DAN NEPUŠENJA

U Osječko-baranjskoj županiji od posljedica pušenja premine dvjestotinjak osoba godišnje
Objavljeno 26. veljače, 2020.

Mnogima je jučerašnja Pepelnica bila prilika da se odluče za prestanak pušenja kao jednog od najvećih poroka onih koji bez cigareta ne mogu. Stoga Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Gradskom ligom protiv raka Osijek, osječkom Medicinskom školom i Izviđačkim klubom Javor, taj dan obilježava Hrvatski dan nepušenja.

Štoviše, svaki pušač koji se jučer našao na Trgu Ante Starčevića, a organizatori su ga uspjeli uvjeriti da baci tek upaljenu cigaretu, dobio je jabuku koja, dobro je poznato, simbolizira zdravlje. To je, prema riječima doc. dr. sc. Senke Samardžić, voditeljice Službe za javno zdravstvo županijskog ZZJZ-a, tek prvi, ali značajan korak u odluci o prestanku pušenja.

- Onaj tko puši treba prestati prvenstveno da bi bio zdrav, bolje se osjećao i smanjio rizik od raka pluća ili debelog crijeva, ali da bi mu i ten bio bolji – naglašava dr. Samardžć, dodajući kako je jednako važna činjenica da je kod nepušača smanjena osjetljivost na respiratorne infekcije, što je u vrijeme pojave gripa, viroza pa i koronavirusa itekako važno naglasiti.

Ništa manje nisu važne ni brojke koje pokazuju da godišnje od karcinoma pluća, kao posljedice pušenja, premine dvjestotinjak osoba, a toliki broj godišnje u Osječko-baranjskoj županiji i oboli od te bolesti. Više je oboljelih muškaraca nego žena, no dr. Samardžić ističe da se i broj žena iz godine u godinu povećava. Prvi su simptomi raka pluća, kaže, u prvom redu dugotrajan kašalj, a potom i naglo mršavljenje.

Kako bi građane osvijestio o važnosti nepušenja, osječki ZZJZ poduzima razne akcije, a mjere poskupljenja duhanskih proizvoda, dodaje naša sugovornica, dodatno daju učinak u prestanku pušenja.

- Već 20 minuta nakon prestanka pušenja pada vrijednost krvnoga tlaka, nakon 12 sati smanjuje se količina ugljikova monoksida u organizmu, a nakon pet godina smanjuje se rizik nastanka srčanog i moždanog udara, dok će se nakon deset godina od prestanka pušenja smanjiti i vjerojatnost obolijevanja od raka pluća – pojašnjava dr. Samardžić.

Oni koji naglo prestanu s pušenjem svakako će donijeti šok organizmu, dodaje dr. Samardžić, jer je pušenje ovisnost te je cijeli metabolizam navikao na duhan. Ipak, odbacili cigarete odmah ili postupno, uvijek je dobrodošlo, a ovisi o discipliniranosti pojedinca. Također, važna je podrška okoline i razgovor u danima kad osoba odluči prestati pušiti. Dobro će u dogledno vrijeme doći i škola nepušenja koja bi, kaže dr. Samardžić, trebala krenuti s radom nakon što počne provedba Nacionalnog programa prevencije raka pluća. Međutim, izvjesno je da se to neće dogoditi bar do rujna ove godine. Iako neće biti izravno uključen u Nacionalni program, Zavod bi, kad za to dođe vrijeme, trebao voditi školu nepušenja.

- Neki se simptomi raka pluća ili debelog crijeva pojavljuju kad je već kasno za izlječenje. Stoga je najuputnije da onaj tko planira započeti pušiti uopće i ne počne, a onaj tko već puši da shvati kako cigareta ne treba biti dio njegova života - zaključuje dr. Samardžić. M. Mihelić

Marija Mihelić
Iako je među pušačima više muškaraca, njih 35 %, u žena se taj postotak, nažalost, povećava - sada je 27 %
Najčitanije iz rubrike