Osijek
SKUPŠTINA UDRUGE “VERONIKIN RUBAC”

U 2019. darovali potrebitima 4259 volonterskih sati
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Članovi Katoličke udruge ‘‘Veronikin rubac‘‘, koja pomaže starijim i nemoćnim ljudima, u prošloj su godini darovali potrebitima 4259 svojih volonterskih sati. Ova dobrotvorna udruga, osnovana prije 13 godina, održala je u ponedjeljak navečer u prostorijama Franjevačkog samostana u Tvrđi svoju godišnju skupštinu.

- Pokušavamo biti član obitelji koja treba pomoć. Teško je s osamdeset godina sići niz stepenice s trećeg kata i vratiti se s punim rukama. Teško je oprati prozore, ući u kadu, otići na groblje, ići liječniku, teško je prihvatiti samoću, obići draga nam mjesta, prošetati. Neki tvoji znanci su umrli, djeca se iselila ili su zaposlena od jutra do mraka pa ne stignu zbrinuti ni svoju djecu. Tvoja umirovljenička primanja nisu dostatna ni za preživljavanje, a zbog nekih dvadesetak kuna ne možeš ostvariti pravo na društvenu skrb... Katolička udruga ‘Veronikin rubac‘, postoji već 13 godina. Sada brojimo 65 članova volontera, a stalno skrbimo za 132 osobe, a povremeno i oko dvjestotinjak osoba. Kod osnivanja Udruge zacrtali smo zadatak življenja svog kršćanstva, što smo i definirali Statutom, ciljevima i djelatnostima kojima ostvarujemo ciljeve. Udruga je osnovana da djelom i životom svojih članova svjedoči kršćansku vjeru u djelotvornoj ljubavi na poseban način, pomaže starijim i nemoćnim osobama, a u duhu katoličke tradicije skrbi za starije i nemoćne osobe, stoji u izvješću koje je pred članovima Udruge pročitala njezina predsjednica i istaknuta katolička laikinja, Marija Šešo.

Mnogim starijim osobama u nevolji dodatnu poteškoću predstavlja imovinski cenzus od tisuću kuna, zbog čega ne mogu dobiti odgovarajuću uslugu sustava socijalne skrbi. Njima tada u pomoć uskaču volonteri ‘‘Veronikina rupca‘‘, pomažući im na mnoštvo načina, od pranja rublja i glačanja, nabave životnih namirnica i lijekova, pomoći kada je riječ o osobnoj higijeni i pomoći palijativnom bolesniku do vožnje liječniku, posjeta groblju, šetnje, vožnje na sv. misu i razgovora. Članovi ove katoličke udruge pomažu svima bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. D.Celing
Najčitanije iz rubrike