Kultura
IZLOŽBA OSJEČKOG AUTORA U GALERIJI KAZAMAT

Midžić: Zašto se Pinocchio vratio u svoje drvo?
Objavljeno 27. veljače, 2020.
EkoTehnologija - Posveta Kargo kultovima, naziv je samostalne izložbe Ivana Midžića koja će u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek biti otvorena 7. ožujka, s početkom u 20 sati.


- Daljinski upravljač od drveta. Televizor od drveta. Generator od drveta. Transformator od drveta. Fliper u nijansama jelovine. Punjači mobitela sa žicom od špage, ispunjeni finim česticama drvenih vlakana. Turbine koje proizvode samo drvenost, ili samo umjetnost, ali ne rade na električnu energiju. Kompletna sfera proizvodnje energije „prevedena“ je u materijal drveta. Svježe ispiljenog, čistog od ogrebotina i crvotočina, zdravog i čvrsto pritegnutog, bez vidljivih poskliznuća ljudske ruke.


Čini se da je drvena pozornica naših „nezamjenjivih“ novih tehnologija u radu kipara Ivana Midžića postala pozornica drveta. Nastupaju drveni generatori, drveni motori, drveni mobiteli, drvene nintendo konzole. Kipar je uložio mnogo truda da ostane maksimalno vjeran high-tech predlošku, ali sada izvedenom u low-tech materijalu. (...) Odradek, Pinocchijeva cjepanica, daljinski upravljač od blizinskog stabla… Nećemo dovršiti igru. Nećemo pristati na tehnologiju definicija i definiranje isključivo tehnologijom. „Nisi gadžet“, kako glasi čuveni filozofski manifesto muzičara i programera Jarona Laniera iz istoimene knjige. Ovo nije samo doba metalnog oružja i plastičnog voća. Ovo je i drveno doba - piše u predgovoru naslovljenom Zašto se Pinocchio vratio u svoje drvo ili low-tech Ivana Midžića Nataša Govedić.

Ivan Midžić (1976., Osijek) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa 2002., a magistrirao na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2007. u klasi prof. Jože Baršija. Član HDLU-a Zagreb i HZSU-a. Osim kiparstvom i konceptualnom umjetnošću, bavi se i dizajnom nakita. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. N.Vek.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića