Novosti
RAZRJEŠENJE GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Sabor o Draženu Jeleniću
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad, a među točkama o kojima će raspravljati je i Vladin prijedlog razrješenja Dražena Jelenića dužnosti glavnog državnog odvjetnika na njegov zahtjev. Jelenić je ostavku podnio nakon brojnih reakcija koje su uslijedile nakon što se doznalo da je član masonske lože. Vladi je prošloga tjedna uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018.


Nakon što ga Sabor razriješi, uslijedit će javni poziv Državnoodvjetničkog vijeća (DOV), a nakon toga i izbor novog glavnog državnog odvjetnika. Njegovo bi ime, rekao je premijer Andrej Plenković, trebalo biti poznato najkasnije sredinom travnja.


Nakon formalnog prestanka Jelenićeva mandata, DOV ima rok od 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete. Pristigle prijedloge DOV će proslijediti Vladi, a ona Saboru, odnosno nadležnom saborskom odboru koji daje mišljenje, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu će dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.
Prema zakonu, Jelenić bi i dalje mogao ostati u DORH-u kao zamjenik novog glavnog državnog odvjetnika, no oporbi i dijelu vladajuće koalicije to je sporno. H