Sport
AK SLAVONIJA-ŽITO NAPRAVIO PRESJEK OSTVARENOG U 2019. GODINI

Rekordna sezona po medaljama, ali problemi su uvjeti i financije
Objavljeno 26. veljače, 2020.

Atletski klub Slavonija-Žito napravio je presjek ostvarenih rezultata u 2019. te najavio planove za ovu natjecateljsku godinu. Iza osječkog je kluba iznimno uspješna godina po broju medalja i reprezentativaca u svim kategorijama, najplodonosnija do sada, ali su istaknuti i problemi koji bi u idućem razdoblju ponavljanje takvog učinka mogli itekako otežati.

Ukupno je 15 osječkih atletičara nastupilo za reprezentaciju Hrvatske prošle godine, u deset natjecanja, osvojivši pritom sedam medalja. Još su učinkovitiji članovi Slavonija-Žita bili na državnim prvenstvima i u natjecanjima Kupa osvojivši rekordnih 156 medalja ili plasmana među najbolja tri, od čega 125 na prvenstvima (35 zlata, 41 srebro, 49 bronci). Vitrine kluba bogatije su i za pet trofeja s ekipnih prvenstava Hrvatske te šest s kupova, klub ima 22 kategorizirana sportaša, a lani je (su)organizirao ukupno 31 natjecanje. Ni prošla godina nije prošla bez hrvatskih rekorda, srušena su dva, a oba je postavila Mia Wild u mlađekadetskoj konkurenciji (80 m prepone na otvorenom, 55 m prepone u dvorani).

Na međunarodnoj sceni najjača natjecanja odradili su "motkaši", Ivan Horvat bio je 12. na Dvoranskom prvenstvu Europe te četvrti na Ekipnom EP-u, a Dario Prekl 13. na EP-u za mlađe seniore. U atletskoj školi trenira više od 250 djece, što je zalog da se ovakvi, ako ne i bolji rezultati mogu ponoviti i u idućem razdoblju. Sportski direktor Dubravko Ižaković prezentirao je pregled prethodnih deset godina klupskih ostvarenja, po čemu je jasno vidljivo kako je 2019. bila rekordna po "žetvi" medalja, s obzirom na to da ih je osvojeno čak 43 više nego u 2018., a 33 više negoli u prethodnoj rekordnoj godini (2016.), no istaknuo je i probleme koji opterećuju klub.

- Svi ovi uspjesi ostvareni su s domaćim ljudima, sportašima i trenerima, uglavnom s područja Osijeka i okolice. Nažalost, muče nas i problemi koji bi ovakve domete mogli ugroziti. Nedostaje nam kvalitetnog stručnog kadra, atletska staza je devastirana, a financije su razlog i što često gubimo sportaše u seniorskim godinama, ali i zašto će ovo biti teško ponoviti ako se nešto ne promijeni.

Na njegove riječi nadovezala se i predsjednica Zvjezdana Tuma Pavlov, koja je zatražila pomoć gradskih vlasti.

- Tražili smo djelomičnu sanaciju atletske staze, koja je sada stara već 15 godina. Uputili smo apel prema Gradu, jer su uvjeti u kojima treniraju naši atletičari sve teži. Zbog toga i ne možemo više organizirati veća natjecanja, poput državnih prvenstava.

Iza najveće klupske zvijezde Ivana Horvata sezona je opterećena ozljedama i stagnacijom, zbog čega je s najviše preskočenih 5,55 m prvi put nakon četiri godine ostao ispod 5,70.

- Lani sam izborio Dvoranski EP u Glasgowu, ali tamo nije bilo kako sam očekivao. Što se ljetne sezone tiče, cilj je bilo SP u Dohi, no prvi put u karijeri zadesila me je ozbiljnija ozljeda, puknuće zadnje lože, pa na kraju od toga nije bilo ništa. Nadam se da mi se takvo nešto više neće ponoviti - rekao je Horvat, koji će ove godine pokušati izboriti nastup na EP-u i Olimpijskim igrama.

Goran Roguljić
Ivan Horvat

hrvatski rekorder u skoku s motkom

- Očekujem da mi nastup u Osijeku bude sretan što se lova na normu za EP tiče. Mislim da je 5,60 realan rezultat, što bi mi onda donijelo olakšanje za ljetnu sezonu i lov na Olimpijske igre.
Memorijal J. Gašparac
Osječki će klub u subotu organizirati međunarodni atletski miting 3. Memorijal Josip Gašparac, u spomen na svog preminulog trenera koji je iza sebe ostavio velik broj uspješnih skakača s motkom, među kojima i Ivana Horvata. U atletskom tunelu dvorane Gradski vrt na programu će biti više disciplina, no najatraktivnija bit će ona u skoku s motkom, u kojoj će Horvat nastojati preskočiti normu za Europsko prvenstvo (5,60).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike