Svijet
NJEMAČKA KRŠĆANSKO-DEMOKRATSKA UNIJA PRED IZBORIMA

Tri kandidata uključila su se u utrku za šefa CDU-a
Objavljeno 26. veljače, 2020.
U utrku za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) u utorak su se službeno uključili i Armin Laschet i Friedrich Merz, dvojac kandidata koje se i dosad spominjalo kao najizglednije.

Merz, koji slovi kao kandidat konzervativnog krila stranke, izgubio je krajem 2018., prilikom izbora za predsjednika stranke, od aktualne predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je, nakon skandala oko suradnje CDU-a i populističko desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Tirinška, početkom ovog mjeseca najavila povlačenje s mjesta predsjednika stranke. Merz slovi i kao veliki unutarstranački protivnik liberalne politike Angele Merkel. Međutim, u slučaju izbora za predsjednika CDU-a Merz je najavio suradnju s kancelarkom Merkel, koja je najavila da će na toj dužnosti ostati do kraja izbornog razdoblja 2021.

Drugi kandidat koji se uključio, aktualni predsjednik savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armin Laschet, slovi pak kao prisni suradnik Angele Merkel i jedan od najvažnijih pobornika njezine politike.

Obojica su najavila da mjesto predsjednika CDU-a sa sobom automatski nosi i poziciju kandidata za kancelara demokršćanske Unije CDU/CSU.

Prošlog tjedna svoju službenu kandidaturu za čelnika CDU-a objavio je i nekadašnji ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen. H
Najčitanije iz rubrike