Ekonomija
ULAGANJA PRILIKE

Ponovno raste interes hrvatskih tvrtki za uspostavu gospodarske suradnje s poduzećima u Ukrajini
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Podatci za 11 mjeseci 2019. govore o pozitivnim trendovima i rastu robne razmjene od 17 %, što je više nego za cijelu 2018.

Ukrajinsko gospodarstvo oporavlja se od političke krize, a tamošnje tržište sve je gladnije za stranim ulaganjima. Zemlja poznata kao žitnica Europe više ne nudi samo prilike za investiranje u poljoprivredu, već strani kapital privlači sve razvijenijim IT sektorom i energetikom. Stoga ne čudi velik interes domaćih tvrtki za seminar "Kako poslovati s Ukrajinom" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore."Kada pogledamo robnu razmjenu Hrvatske i Ukrajine unatrag nekoliko godina, možemo reći da se vraćamo na puteve stare slave. Nakon pada međusobnih trgovinskih odnosa 2013. godine, posljednjih nekoliko godina bilježimo oporavak. Tako i posljednji dostupni podatci za prvih jedanaest mjeseci prošle godine govore o pozitivnim trendovima i rastu robne razmjene od 17 posto. Tih 77 milijuna dolara više je nego što je zabilježeno za cijelu 2018. godinu", istaknuo je potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući seminar.
Veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić kazala je da očekuje sve veći interes hrvatskih poduzetnika za Ukrajinu.
"Politički gledano, tamo je nastupio novi trenutak i stavljen je naglasak na gospodarski razvitak i obnovu zemlje. To znači da postoje brojni projekti gdje naše tvrtke mogu sudjelovati kao izvođači ili podizvođači. Naš mentalitet je sličan ukrajinskom, kao i jezik. Naš cilj je da s minimumom rizika uđete u posao ako vam je tamošnje tržište privlačno", naglasila je Djamić.
Veleposlanik Ukrajine u RH Vasilij Kirilić poručio je da je seminar dobra prilika za razgovor o suradnji na gospodarskom polju. "Često se dogodi da propustimo prilike jer nemamo potrebne informacije. Zato vam želimo predstaviti kakvi su uvjeti poslovanja u Ukrajini", izjavio je Kirilić.
Konkretnije o tim mogućnostima govorila je Oleksandra Nećiporenko iz ukrajinskog Ministarstva za razvoj gospodarstva, trgovine i poljoprivrede. Naglasila je da se Ukrajina oporavlja gospodarski sa stopama rasta BDP-a od preko tri posto. "U idućih pet godina želimo povećati BDP za 40 posto, stvoriti milijun novih radnih mjesta i privući 50 milijardi dolara stranih investicija. Naša valuta je dosta jaka, a to ide naruku uvoznicima. U reformama je prioritet stvaranje transparentnog tržišta zemljišta, privatizacija u javnom sektoru, reforma tržišta rada, a investitore čekaju i porezne olakšice", objasnila je Nećiporenko.
O pravnom okviru za poslovanje na ukrajinskom tržištu za inozemne tvrtke i investitore govorio je Oleksander Borodkin iz tvrtke Vasil Kisil i partneri.
"Preko HGK-a doznali smo koja su najčešća pitanja hrvatskih poduzetnika zainteresiranih za Ukrajinu. Najvažnije je znati s kim poslujete, što možete provjeriti u našem nacionalnom registru. Što se tiče zapošljavanja, ako imate d.o.o., trebate imati dozvolu, dok za predstavništva ona nije potrebna. Morate imati direktora, otvoren bankovni račun, registriran ured, sređeno računovodstvo i jednom mjesečno davati izvješća", pojasnio je Borodkin. Zdenka Rupčić

Dvostrukog oporezivanja nema
"Dvostrukog oporezivanja u Ukrajini nema, a sudski procesi u prosjeku traju oko mjesec i pol dana", zaključio je Borodkin. Iako se na području Ukrajine nalazi trećina europske obradive zemlje, nisu fokusirani samo na poljoprivredu. Investitore privlače za ulaganja u raznim segmentima gospodarstva, poput IT industrije, energetike... Tamošnja prosječna plaća je 350 dolara mjesečno, te bi hrvatske ulagače mogla privući upravo jeftina radna snaga. Prostor za suradnju postoji i u brojnim drugim područjima poput petrokemijske industrije, metalurgije, graditeljstva, prehrambene industrije.
Možda ste propustili...

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike