Novosti
PROBLEMI PROIZVOĐAČA U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI

Koronavirus zaustavio izvoz drvoprerađivačima
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Smiljanić: Sve luke u Kini su zatvorene i proizvođači tamo ne mogu isporučivati robu

Vezani članci

NADZIRU SE SVI PUTNICI IZ ITALIJE, ŠKOLE POZVANE NA OTKAZIVANJE PUTOVANJA

Koronavirus sve bliže Hrvatskoj: U Osijeku prodano čak 60 tisuća zaštitnih maski

Drvoprerađivači s područja cijele Virovitičko-podravske županije na sjednici strukovne grupe drvoprerađivačke industrije Županijske komore Virovitica, pod predsjedanjem predsjednika Damira Kelave, otvoreno su progovorili o svojim problemima vezanima uz proizvodnju, sirovinu, radnu snagu, stanje na tržištu i izazovima konkurencije. Sjednici je, uz predsjednika ŽK-a Virovitica Zlatka Plešu i direktoricu Kristinu Plešu, nazočio i Danijel Smiljanić, vlasnik i direktor tvrtke Pan Parket iz Orahovice, ujedno i predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore. Damir Kelava, predsjednik Strukovne grupe drvoprerađivačke industrije Županijske komore Virovitica, smatra da uz kvote postoji i niz drugih problema članica.


- Predstavnici drvne industrije moraju priznati da su stvarni problemi tržište, produktivnost i slično. Puno je tvrtki koje rade proizvode koji ni kalkulacijom ni dizajnom ne odgovaraju modernom tržištu. Virovitičko-podravska županija poznata je po drvnoj industriji i hrast, koji je najtraženiji, treba ostati ovdje, da ga mi ovdje preradimo. Sadašnja raspodjela kvota možda nije idealna, ali je ipak puno bolja nego što je bila prije - smatra Damir Kelava.


Članice su nezadovoljne preraspodjelom kvota jer su dobivene kvote daleko manje od onih potrebnih za opstanak poslovanja tvrtke pa su prisiljeni snalaziti se kupovanjem trupaca iz privatnog nakupa i iz zemalja iz okruženja gdje su cijene sto posto veće nego u Hrvatskoj, jer ako žele sačuvati radnike i proizvodnju, nemaju drugog izbora.


Posebno zanimljivo bilo je izlaganje Danijela Smiljanića, vlasnik tvrtke Pan Parket, koji se govoreći o aktualnoj problematici posebno dotaknuo izvoza, pritom naglasivši veliki problem širenja zaraze koronavirusom, a što i domaćim drvoprerađivačima iz ove županije stvara poslovne probleme.


– Koronavirus je dosta poremetio tržište Azije i prekomorskih zemalja. Sve luke u Kini su zatvorene i proizvođači ne mogu isporučivati robu. Od kada je krenula Kineska nova godina, ondje ništa ne funkcionira, a to utječe i na gospodarstvo Virovitičko-podravske županije jer je jako vezana uz drvoprerađivačku industriju. Tvrtki Pan Parket je Kina, nakon Njemačke i Švicarske, treće najveće tržište - naglasio je Smiljanić. Dodao je kako naručenu robu sada ne mogu isporučiti jer je kinesko tržište još uvijek zatvoreno zbog koronavirusa.


- Kada će se to promijeniti, ne znamo. Nadamo se do kraja godine. Biznis je ujedno i rizik, a naš poslovni rizik je što smo se oslonili na to veliko tržište, pa tražimo nova rješenja - kaže Smiljanić te naglašava kako drvoprerađivači ovu situaciju mogu i trebaju iskoristiti kako bi se okrenuli novim tržištima.
- Pan parket tako se vratio sa sajma u Las Vegasu, gdje si je pokušavao otvoriti tržište Sjeverne Amerike i Kanade. – Našli smo u Kanadi dva dobra kupca i sada pokušavamo robu namijenjenu Kini preusmjeriti na to tržište - zaključuje Smiljanić.


Vladimir Grgurić
"NA ČEKANJU"
Problem zbog koronavirusa ima i tvrtka Divas iz Voćina. Direktor i jedan od suvlasnika Damir Dudović ističe kako su, čim su osjetili da bi zbog koronavirusa moglo doći do turbulencija na tržištu, krenuli u pripreme za ovu situaciju: "Daleko prije Nove godine osjetili smo da bi moglo doći do ovog. Roba koju izvozimo u Kinu je jeftinijeg cjenovnog razreda i zato smo je izostavili. Dok se ponovno tržište ne otvori na svojevrsnom smo čekanju. Naravno, i to nas čekanje košta, na gubitku smo bar 200.000 kuna mjesečno", rekao je Dudović koji naglašava i drugi problem njihove tvrtke, a to je sirovina. Konkretno, trupci. "Mi smo za ovu godinu dobili ugovor na 1400 kubika. To nam je za mjesec i pol dana proizvodnje. Zapošljavamo 45 ljudi uglavnom iz ovog kraja i ne znam što će biti ako se kvote ne povećaju", dodaje Dudović.