Regija
RAST PRIVATNIH SMJEŠTAJA

U Đakovu privatni iznajmljivači gostu nude bazen, saunu...
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Zaključno s veljačom, u Đakovu je registrirano 5 studio apartmana, 22 apartmana, 5 soba, dvije kuće za odmor

Vezani članci

BELIŠĆANI ZADOVOLJNI I OPTIMISTIČNI

Turista sve više, broj noćenja dići će hostel

ĐAKOVO - U novosagrađenoj stambenoj zgradi u središtu Đakova većina stanova planula je za potrebe iznajmljivanja posjetiteljima grada.
Jer, broj privatnih iznajmljivača, privatnog smještaja – soba, apartmana, studio apartmana i kuća za odmor, u gradu značajno raste. Uglavnom se radi o sporednom poslu, vlasnici su većinom već zaposleni i ovo im je dodatni izvor prihoda, gdje su postojeću/novokupljenu nekretninu odlučili izdavati kao privatni smještaj. Tako su u Đakovu, uz po dva hotela, hostela i pansiona te prenoćište, zaključno s veljačom 2020., otvorena 22 apartmana, 5 studio apartmana, 5 soba i 2 kuće za odmor. Svi kapaciteti do kraja veljače imaju 438 kreveta. Usporedbe radi, 2017. u gradu je bilo 5 apartmana, 3 sobe i 1 kuća za odmor, a ukupan broj kreveta, zajedno s hotelima i dr., bio je tada manji od 300.


- U 2020. otvorena su tri nova studio apartmana, a najave su da će ih biti još. Iskustva privatnih izgajmljivača vrlo su pozitivna, vjerujem da posla ima za sve jer dosad nitko od njih nije zatvorio; zatvorena su samo dva privatna smještaja no zbog "više sile" - kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova (TZ) Marija Burek o trendu velikog rasta privatnih smještaja u Đakovu. U prilog tome govori i to što je već sada gotovo sve rezervirano za Đakovačke vezove, čiji je udarni vikend prvi u srpnju. Smještajni kapaciteti za Vezove mjesecima unaprijed bili su rezrvirani i lani.


- Svima kažemo da se mora poraditi na marketingu i rezervacijskim sustavima koji su No. 1 kao što je Booking i dr. Tu su i informacije koje pruža TZ, svi su ti iznajmljivači na našoj web-stranici. Bitno je biti prisutan i na društvenim mrežama jer takve su generacije posjetitelja danas. Npr., Booking je jedna velika paltforma, a mi kao TZ radimo na marketingu destinacije, promičemo naše bitne turističke proizvode - kulturu, enogastronomiju, manfiestacije i dr., a i iznajmljivači trebaju raditi na dodatnoj promociji svog objekta - kaže Burek.


Privatni smještaji u Đakovu u prosjeku imaju 3, pa i 4 zvjezdice, ovisno o kvadraturi i drugome. Iznajmljivači ulažu u ponudu, pa nude i bazen, saunu, garaže..., a najave dijela su i da će osiguravati automobile za goste i dr. Privatni smještaj isključivo u centru ili može i periferija? Ovisi o željama i potrebama gosta. Ivana Francem u centru, u Cepelićevoj, prije dvije godine otvorila je Sobe 2I, u pet soba 11 je kreveta. Po kategorizaciji smještaja u domaćinstvu, po veličini prostora Sobe 2I imaju 3 zvjezdice, no u dvorištu je i bazen, prvi takav sadržaj u privatnom smještaju u gradu.


- U dvije godine prošla je cijela plejada gostiju, sve kategorije - neki dolaze poslovno, neki turistički, neki u posjet rodbini..., najčešće preko Bookinga, no dio dolazi po preporukama, a imam i svoju stranicu - kaže Francem. Dosadašnjim je rezultatima i iskustvima zadovoljna. Turist u Đakovu prosječno ostvaruje 2,11 noćenja. Francem kaže da njezini gosti ostvaruju 1 - 2 noćenja. Kakve su cijene u privatnom smještaju? Na primjeru Soba 2I one ovise o tome želi li gost doručak.


- Imam i dodatnu uslugu doručka, nudim i domaće proizvode - kaže Francem, u čijem je smještaju cijena s doručkom za jednu osobu 250, za dvije 300, a za 3 osobe 420 kuna. Bez doručka cijene su manje za 50 kuna.
Privatni iznajmljivači kažu da im se više to isplati nego imati stanare, a u gradu su cijele godine događaji poput Vezova, Bušara i dr. ili su događaji u obližnjim gradovima poput Vinkovačkih jeseni u rujnu, Dana sjećanja u Vukovaru u studenome i dr., a kada ovdašnji iznajmljivači također bilježe promet.


Suzana Župan
Suvremeni turisti individualni su gosti
Kakva klijentela bira upravo privatni smještaj? "To su nove generacije turista, no i starije. Jer suvremeni turist uglavnom je individualni gost. Naši gosti prema sustavu eVisitor najčešće su individualni gosti; tu se najčešće traži nekakav privatni smještaj koji zadovoljava potrebe takvog gosta, a to može biti i poslovni turist i onaj tko je došao ovdje nešto doživjeti", kaže direktorica TZ-a Marija Burek.
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike