Regija
SUKOB VEĆINE I OPORBE NA GRADSKOM VIJEĆU

I Vinkovci odbili nagodbu s Austrijancima za ZOIS, traženo im 20 milijuna kn
Objavljeno 25. veljače, 2020.
VINKOVCI - Gradsko vijeće Vinkovaca većinom je glasova odlučilo da se ne prihvati nagodba o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vinkovaca, kao jednog od osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada ZOIS, i trgovačkih društava Saubermacher Diensteistungs AG i Strabag AG, oba iz Austrije. Sanja Čuljak, pročelnica Službe za pravne poslove, izvijestila je detaljno vijećnike o zbivanjima u vezi sa ZOIS-om i predložila da Vinkovci ne prihvate prijedlog mirnog rješenja i nagodbe s dvama austrijskim trgovačkim društvima, koji od gradova osnivača - Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Županje i Belog Manastira - traže 11,3 milijuna eura ili 84 milijuna kuna, "a čime bi se okončali svi sporovi vezani za pravne poslove koji su od 2003. do 2009. sklopljeni s JU ZOIS, kao i tražbine nastale u tim sporovima“, a Austrijanci bi se odrekli svih kamata od 2012. i predlažu obročno plaćanje na rok od tri godine uz komercijalnu kamatu.Vinkovci bi, prema prijedlogu nagodbe, sukladno omjeru osnivača ZOIS-a, morali platiti 20 milijuna kuna. Davor Benić (SDP) protiv je odbijanja nagodbe jer, kaže, dug je 28 milijuna, a nagodbom bi trebali platiti 20 milijuna, pa upozorava da će na kraju Grad platiti i kamate te da će konačni iznos biti i 30 milijuna kuna.

- Teško će se gradski proračun nositi s tim iznosom jer je opterećen s 5,6 milijuna koje mora platiti na Barutanu, jer Grad nije pristao na nagodbu od 600.000 kuna, i s 12 milijuna manjka Cibalije - rekao je Benić, a s njim se složio i Darko Posarić, nazavisni vijećnik.

- Sve to oko regionalnog odlagališta ZOIS-a politička je igra u koju su Vinkovci uvučeni. Grad će morati platiti 20 ili koliko milijuna i to će se nepovoljno odraziti na buduće gradske projekte. Podsjećam da je prije 15 ili više godina bilo aktualno odlagalište kod Novih Jankovaca na idealnoj lokaciji za koju su napravljeni svi potrebni projekti, a austrijska tvrtka SaS nudila je potpuno zbrinjavanje za grad i okolna sela uz koncesiju na 25 godina, što Grad nije prihvatio - rekao je Damir Rimac, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, dodajući da će kamate biti 800.000 eura godišnje za one koji ne plate svoj dio duga.

Mladen Karlić (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća, ustvrdio je da su tadašnji župan osječko-baranjski Branimir Glavaš i gradonačelnik Osijeka Anto Đapić "sve zakuhali".

- Oni su ucjenjivali i gradove osnivače i Austrijance pa je sve stalo. Uz to, pravni zastupnik Osijeka dogovorio je arbitražu na sudu u Njemačkoj, a ne u Zagrebu ili Osijeku, što je povećalo troškove - rekao je Mladen Karlić i podsjetio kako je lokacija kod Novih Jankovaca određena još 1989. i tada su napravljene analize i studije o zaštiti okoliša.

Vijećnik Petar Šimić (HDZ) misli da je ideja o regionalnom odlagalištu bila dobra i da je šteta što nije zaživjela jer se uplela politika.

Na glasanju za odbijanje nagodbe ruku je podiglo 14 vijećnika, protiv nije bio nitko, a 5 oporbenih je bilo suzdržano.
Miroslav Flego
Udjeli u ZOIS-u: Osijek - 43,3, Vinkovci - 23,3, Vukovar - 16,1, Županja - 10,35 i Beli Manastir - 6,95 posto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike