Ekonomija
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Topla zima ugrozila proizvođače peleta
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Konkurencija iz Litve, Latvije i Rumunjske, koje nastupaju na tržištima na koja naši proizvođači izvoze, nudi znatno niže cijene

Topla zima i novi prodavači peleta, iz Litve, Latvije i Rumunjske, koji su nastupili na tržištima na koja naši proizvođači najviše izvoze, ugrozili su hrvatske proizvođače peleta, upozoreno je jučer na 10. međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije.Konferenciju su organizirali Hrvatski drvni klaster i Hrvatska udruga za biomasu Crobiom, čiji predsjednik Davor Zec kaže da su uzroci krize koja je zahvatila njihovu industriju u globalnom zatopljenju, odnosno iznimno blagoj zimi.
Iz Crobioma navode i da je u talijanskoj Veroni u tijeku Progetto Fuoco, jedan od najvažnijih svjetskih sajmova u području grijanja i biomase. Na njemu, ističu, sudjeluje i deset hrvatskih proizvođača, a dvodnevni dojmovi i prognoze nisu obećavajući. Osim evidentnog pada cijena peleta te drastičnog pada cijena drvnog briketa, kao i trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu, prilike dodatno komplicira i pad cijena peleta na amsterdamskoj burzi, koja je ključna za taj sektor i gdje se trguje velikim količinama industrijskog peleta, koji u Europu pristiže uglavnom iz Sjeverne Amerike.

Otpuštanje radnika

Predsjednik Crobioma Davor Zec smatra da je situacija vrlo ozbiljna. Zec osobno sudjeluje na sajmu, komunicira s nizom svjetskih kupaca u bilateralnim kontaktima te sudjeluje i na sastancima Europskog vijeća za pelet (EPC), koje je također u Veroni okupilo nacionalne udruge.
– Najgori je scenarij zatvaranje tvornica i otpuštanje radnika. Ovaj sektor zapošljava radnike u ruralnim područjima, koja su već pretrpjela iseljavanje. Svaka tvornica peleta zapošljava od 30 do 40 radnika, a to je važno u malim, ruralnim sredinama. Ta mjera je zadnja mjera, ali ako se nešto ne popravi, nećemo imati drugog izbora - poručio je Zec i dodao da je zahtjev sa sedam konkretnih mjera za spašavanje cijelog drvnog sektora upućen Vladi RH te da se čeka sastanak.
Posljednjih godina rastu i cijene rada, sirovine i posebice električne energije, tako da hrvatski proizvođači nisu konkurentni kao prije.
– Ako u ostatku zime zahladi, izvući ćemo se, ali ako sljedeća zima bude toplija, mnogi će propasti. Voljeli bismo i kad bi se više peleta počelo koristiti na domaćem tržištu, u javnim institucijama, da nismo prisiljeni izvoziti pelet na Zapad - poručio je iz Verone Ivan Čošković, vlasnik tvrtke Šišarka, jednog od najvećih hrvatskih i regionalnih proizvođača peleta.
Crobiom i Hrvatski drvni klaster pisali su Vladi RH i predložili produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te snižavanje cijena višemetarskog drva za 15 %.
Zeleni plan

Ttražili su i snižavanje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 % te korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a, ali i u svim javnim objektima, kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost o cijenama na stranim tržištima, gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u svojim matičnim državama.
– Nadamo se da će Vlada reagirati i pomoći kako bismo sačuvali radna mjesta i ostali konkurentni na europskom tržištu – dodao je predsjednik Crobioma i nastavio da Hrvatska proizvodi 1,2 % svjetskog peleta, a čak 85 % izvozi, od čega najviše u Italiju, koja upravo generira krizu smanjenom potražnjom i velikim pritiskom na snižavanje cijena.
– Nama je ovo elementarna nepogoda. Cijene za sljedeću sezonu još nisu formirane, ali, kako se priča po kuloarima, niže su od 15 do 20 % nego lani. Vjerujem kako neće ostati takve, ali će sigurno cijene biti niže 10 - 15 % u odnosu prema prošloj godini – upozorava Zec. Navedena tržišna ograničenja dolaze u složenom trenutku, zbog optimističnih dugoročnih najava iz Bruxellesa, jer su upravo obnovljivi izvori energije označeni kao budućnost za EU, o čemu govori i novi europski Zeleni plan te predviđa izdašne potpore. Zdenka Rupčić/Hina
Slabija prodaja, skladišta su puna
Tople zime ozbiljno kratkoročno utječu na sektor biomase i proizvođače peleta, koji se trenutno susreću s nerješivim teškoćama, od Rumunjske do Austrije. Na globalnom tržištu zabilježen je također zastoj, a tvrtke su na udaru posljedica američko-kanadskog i američko-kineskog trgovinskog rata te posljedica kineskog usporavanja zbog koronavirusa. Europa bilježi slabiju prodaju, skladišta su puna. Najteže su pogođeni cijepano ogrjevno dro i briketi, a domaćim proizvođačima peleta prijete ozbiljni konkurenti iz drugih europskih zemalja.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike