Autoglas
VOLKSWAGEN CADDY

Stigla 5. generacija Caddyja, najpopularnijeg dostavnjaka
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Potpuno novi Volkswagen Caddy u svakom je svom detalju iznova koncipiran

Volkswagen je prošloga tjedna predstavio inovativnu 5. generaciju modela Caddy, najpopularnijeg dostavnog vozila u svijetu te modela koji je postao sinonim za sva vozila te klase. Potpuno novi Caddy u svakom je detalju iznova koncipiran, ovaj se bestseller prvi put temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB).

Time se mijenja čitavi svijet Caddyja, jer zahvaljujući MQB-u u model ulaze nove vrhunske tehnologije: inovativni sustavi potpore koji povećavaju sigurnost i udobnost, umreženi infotainment sustavi (zaslon od 6,5 do 10 inča), i digitalizirani sustavi rukovanja koji pretvaraju Caddy u smartphone na kotačima te novi “twin dosing” turbodizelski motori (TDI), koji su čišći nego ikad prije.

Vanjski izgled slijedi potpuno nov dizajnerski izričaj koji je preuzet s novog Golfa iz osme generacije, a istovremeno su u izrazito modernoj unutrašnjosti značajno optimizirani kokpit, konfiguracija funkcija i ponuda prostora. Unatoč tomu u potpunosti je zadržan jedinstveni DNK Caddyja. Svestranost, funkcionalnost i praktičnost – Caddy kao svestrani talent predstavlja višenamjenski alat među gradskim dostavnim vozilima i obiteljskim monovolumenima.

Što se motora tiče, Caddy dolazi s dvama turbodizelima snage 75 i 122 KS te s jednim benzincem snage 116 KS. Hibridni model najavljen je za 2022. godinu. U Volkswagenu kažu kako su ovo njihovi najčišći motori dosad, a bit će korišteni i u novome Golfu. Zadovoljavaju najstrože Euro 6 norme za 2021. godinu, zahvaljujući sustavu “twin dosing”, koji smanjuje emisije štetnih plinova kombinirajući rad dvaju SCR katalizatora i dvostrukog ubrizgavanja AdBlue sredstva.

Što se opreme tiče, ovo je najsigurniji (19 sigurnosnih sustava) i najopremljeniji Caddy svih vremena. Dostupan je u verzijama Cargo (dostavni) i Kombi (putnički), a u ponudi će biti tri razine početne opreme: Caddy, Life i Style. Ovisno o paketu opreme, ovaj automobil može imati svu najmoderniji opremu poput 18-colnih alufelgi, Full-LED osvjetljenja, digitalnim kokpitom, automatskim klima-uređajem. Cijene za hrvatsko tržište još se ne znaju, a na tržište Caddy stiže najesen.

Quattroruote.hr
PRODANO JE TRI MILIJUNA
Prvi Caddy pojavio se 1978. godine u SAD-u, pod imenom Rabbit Pickup, a 1982. godine pod imenom Caddy dolazi u Europu, a proizvodio je u Sarajevu. Prva generacija prestala se proizvoditi 1992. Ukupno je od 1978. diljem svijeta prodano više od tri milijuna Caddyja. Najplodonosnija je bila treća generacija koja je u 11 godina prodana čak u 1,6 milijuna primjeraka.