Osijek
FINALE ZIMSKIH SNIŽENJA

Odjeća, obuća i sportska oprema sniženi za 70 %
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Ovogodišnje zimsko sniženje traje do 26. veljače u skladu s odredbama Zakona o zaštiti potrošača

Oni koji su čekali - dočekali su! U gotovo svim trgovinama odjećom i obućom, kako u središtu Osijeku tako i u trgovačkim centrima, krenuo je treći i posljednji krug zimskog sezonskog sniženja. Primamljivi popusti već "vrište" s brojnih izloga, a uštede na kvalitetnoj zimskoj odjeći, obući i opremi za zimske sportove sada su dosegnule 70 posto.

Atraktivna finalna sniženja tako su već oglasili iz Sportine, Hervisa, Intersporta, Daichmana, Sport Visiona, Mane i brojnih drugih trgovina u kojima je sada prava prilika za nabavu odjeće i obuće iz zimskih kolekcija za iduću sezonu po znatno nižim cijenama. Tako se, primjerice, zimske ženske gležnjače trenutno mogu kupiti već za 116 kuna snižene s 299 kuna, zimske patike Nike za 280 kuna snižene sa 720, dvodijelni dječji skijaški kombinezoni za 250 kuna sniženi sa 650 kuna. Povoljno se mogu kupiti i dječje majice, primjerice one dugih rukava već za osam kuna snižene sa 45, ali i skije za 1700 kuna snižene sa 2900. Valja napomenuti kako su, suprotno načinu poslovanja prijašnjih godina, najrazvikanije trgovine poput H&M-a i Zare obujam robe na sniženju u odnosu prema novoj kolekciji minimalizirale još krajem siječnja, tako da je ponuda sa sniženom cijenom u ovim i srodnim trgovinama trenutno oskudna. No artikli koji se nude iz kolekcija jesen/zima prodaju se po cijeni umanjenoj za u prosjeku oko 70 posto.

Zimsko sniženje ove godine traje do 26. veljače u skladu s odredbama Zakona o zaštiti potrošača na osnovi kojega je započelo 27. prosinca 2019. od kada može trajati najviše 60 dana. Valja napomenti kako po isteku roka od 60 dana trgovac i dalje može prodavati robu po sniženoj cijeni, no samo "sezonsko sniženje" ne smije oglašavati. Tako da trgovci koji žele poštovati propise, a ujedno i riješiti se viška robe na zalihama uoči dolaska novih kolekcija, već poslovično sredinom veljače na police stavljaju sve ono što im je preostalo u skladištima. Stoga se roba koja je u prvom tjednu 2020. bila snižena od 20 do 40 posto, sada prodaje i za tek u prosjeku jednu trećinu svoje redovne vrijednosti.

Očekivano, sudeći prema praksi prethodnih godina, eventualne gužve na račun "lovaca na popuste" moguće su još u danima do kraja tjedna. No kako su najbolje akcije već aktualne, očekuje se da će Osječani koji su čekali najbolju priliku za kupnju po svoje ciljane komade krenuti već danas kako bi si ipak pružili priliku da pronađu ono što žele u ciljanoj veličini.

Ivana Solar
TRGOVAC NE SMIJE ODBITI REKLAMACIJU
Gdje god da kupovali, građani trebaju imati na umu “pravila igre”. Stručnjaci za potrošačka prava ističu da kada su u pitanju sniženja, kupci najviše problema imaju s povratom robe s greškom kupljene na sniženju, ali i krivom predodžbom što se sve u trgovinu može vratiti i pod kojim uvjetima. U tome kontekstu treba znati da trgovac ne smije odbiti reklamaciju proizvoda koji ima materijalni nedostatak ako je proizvod kupljen po sniženoj cijeni. No, s druge strane, valja imati na umu i kako robu kupljenu na sniženju nije moguće zamijeniti ili ostvariti pravo na povrat novca smo zato jer je kupljena pogrešna veličinu. Posebice ne bez računa.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike