Regija
POŽEGA DOMAĆIN SAVEZU POVIJESNIH POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE

Prodefilirali u povijesnim odorama cijele Hrvatske
Objavljeno 23. veljače, 2020.
POŽEGA

Gradska straža Hrvatskog povijesnog društva Požežani bila je domaćin povijesnim postrojbama Hrvatske vojske iz cijele zemlje. Nakon polaganja vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, u svečanoj povorci i u povijesnim odorama prodefilirali su požeškom povijesnom jezgrom do županijske palače, gdje su održali godišnju skupštinu Saveza.

Savez povijesnih postrojbi, osnovan u Požegi prije desetak godina, okuplja 24 udruge koje njeguju i čuvaju tradiciju. Uz domaćine Gradske straže stigli su i članovi povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Bakra, Karlovca, Pregrade, Turopolja, Varaždina, Ivanić-Grada, Križevaca do Osijeka, Županje i Vinkovaca.

- Nemalo svaki grad ima svoju povijesnu postrojbu, a prve su osnovane još u 18. stoljeću. Nakon Domovinskog rata mnoge se obnavljaju, tako da smo se udružili u savez. Danas u Savez primamo dvije nove članice, to su postrojba Krapinski Ilirci iz Krapine i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada u susjednoj Bosni i Hercegovini - informirao je predsjednik Saveza Emil Črne, zapovjednik Karlovačke građanske garde.

Marijan Pilon, predsjednik Povijesnog društva Požežani i satnik Gradske straže, koja ima 35 članova, izrazio je zadovoljstvo što su domaćini skupštine, a što im je poticaj za daljnji rad, posebice stoga što ih čekaju novi zadaci za predstojeće Grgurevo, kada se obilježava i Dan grada. Podsjetimo, Požežani tradicionalno obilježavaju 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge okupacije Osmanlija. Tog se dana na brdu Sokolovcu pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve je popraćeno dobrim vinom požeških vinara.

Savez povijesnih postrojbi svake godine dodjeljuje plakete trima postrojbama koje su imale najviše izlazaka, tj. pojavljivanja tijekom prethodne godine. Na skupštini u Požegi plakete su uručene Keglevićevoj straži iz Kostela u Zagorju, Karlovačkoj građanskoj gardi i Desetoj satniji iz Ivanić-Grada. B. Starčević Tesari
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike