Zdravlje
DETOKSIKACIJA PUT DO ZDRAVLJA

Odabir namirnica i njihovo pravilno kombiniranje
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Klorofil djeluje kao čistač krvi i jetre, a antioksidansi štite od slobodnih radikala

Za uspješno provođenje detoksikacijske dijete važan je odabir namirnica, njihovo pravilno kombiniranje, kao i količina konzumirane hrane. Detoksikacijska dijeta, savjetuje nuticionistica, dr. sc. Darija Vranešić Bender, treba se zasnivati na sezonskim namirnicama, poželjno onima koje su karakteristične za podneblje u kojemu živimo.

Osnovu prehrane trebalo bi činiti voće i povrće. Od voća, prednost valja dati jabukama, kruškama i grejpu. To voće bogato je pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Također, konzumacija namirnica koje sadrže vlakna rezultira dužim osjećajem sitosti. Grejp ima blago diuretički učinak te je preporučljiv osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode.

Povrće čisti krv i jetru
Količina voća koje se smije konzumirati gotovo je neograničena. Ipak, treba pripaziti na vrijeme njegove konzumacije. Voće, upozorava dr. sc. Vranešić Bender, nikako ne treba jesti odmah nakon glavnog jela, nego bar dva sata nakon obroka. Najbolje je da voće bude zaseban obrok.

Radič, maslačak, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao čistač krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Zaštitni učinak na jetru imaju grašak, soja i grah jer su bogati aminokiselinom argininom koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, te artičoka koja zahvaljujući visokom udjelu cinarina i inulina stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Poželjno je da se na jelovniku nađe i korjenasto povrće poput hrena, daikona, celera, cikle, mrkve, rotkvica, korabe jer su to namirnice koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Kombinacija peršina i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je učinkovita pri povišenoj razini mokraćne kiseline. Kad je riječ o žitaricama, prednost treba dati ječmu, prosu, heljdi i raži, a smanjiti proizvode od bijelog pšeničnog brašna. U izboru mliječnih proizvoda poželjni su malomasni, a crveno meso treba konzumirati povremeno. Mlijeko nikako nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, nego ga kombinirajte s kruhom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.

Detoksikacijska dijeta podrazumijeva i brigu o količini unesene hrane. Naime, velik dio ljudi ne osjeća refleks sitosti, nego nakon obroka trpi težinu u želucu i cijelom tijelu, tromost i mentalnu tupost. Količina hrane ne bi trebala prelaziti dvije trećine ispunjenog želudca.

Nezdravo
preskakanje obroka
Detoksikacija organizma i regeneracija metabolizma može se jednostavno provesti pridržavate li se sljedećih savjeta:

U prvoj polovini dana konzumirajte pretežito ugljikohidrate i svakako doručkujte. Doručak je obrok koji regulira osjećaj gladi tijekom cijelog dana.

U drugoj polovini dana dajte prednost proteinskoj hrani, posebice ribi i mesu peradi, te izbjegavajte obilne večernje obroke.

Juhe mogu biti posebno korisne prilikom detoksikacije. Ne zaboravite ukloniti suvišnu masnoću.

Nemojte preskakati obroke i izbjegavajte dulje gladovanje tijekom dana.

Uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi pospješit će probavu i ojačati imunosni sustav. Ne zaboravite na jogurt, acidofil i kiselo mlijeko.

Povrće i voće neka budu temelj vaše prehrane.

Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve te mnogo izvorske vode. Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Ipak, jedan sat prije i nakon jela ne treba piti nikakvu tekućinu jer ona razrjeđuje probavne sokove i usporava probavu.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike