Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZBOG KRAĐE S GROBLJA

Škarama rezali metalne ljesove te s pokojnika krali zlatni nakit i novac
Objavljeno 22. veljače, 2020.
SLAVONSKI BROD

Predrag Ž. (51), Zdravko S. (48) i Marko T. (26) osuđeni su na po trinaest mjeseci zbog povrede mira pokojnika i krađe iz grobnica na groblju u Slavonskom Brodu. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Trojac se optužnicom tereti da je tijekom noći između 24. i 25. siječnja 2014. godine na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u dijelu pravoslavnog groblja, da bi došao do zlatnog nakita i drugih vrijednih predmeta s ljudskih posmrtnih ostataka, metalnom polugom uklonio kamene ploče s pet grobnica. Potom su otvorili poklopce drvenih ljesova i škarama izrezali limene ljesove, a kroz načinjene su otvore s posmrtnih ostataka pokojnika uzeli više komada zlatnog nakita - lančića, narukvica, ogrlica i prstenja. Iz grobnice V. N. uzeli su i odnijeli još 3000 eura u raznim apoenima.

- Na temelju provedenog dokaznog postupka sud nalazi dokazanim da su optuženici počinili kaznena djela za koja se terete, te ih je slijedom takvih utvrđenja oglasio krivim. Prvooptuženik je, koristeći poznanstvo s drugooptuženikom, vezano uz poslove rezanja drva na kojima su kratko radili te činjenicu da mu je trećeoptuženik dugovao novac, prvo telefonski s drugooptuženikom detaljno razradio vrijeme i mjesto počinjenja kaznenih djela. Potom je nazvao trećeoptuženika i rekao mu da se sastanu 24. siječnja 2014. godine. Sva trojica otišla su na unaprijed određene lokacije, gdje prvooptuženik i drugooptuženik silaze u grobove rodbine oštećenika, a trećeoptuženik svjetiljkom osvjetljava unutrašnjost grobnica, iz kojih drugooptuženik uzima dragocjenosti - navodi u obrazloženju nepravomoćne presude Općinski sud u Slavonskom Brodu.

Predrag Ž. poricao je da ima veze s navodima u optužnici. Dodao je i da nikada ništa nije radio na gradskom groblju te da čak ni prije tri godine, kada mu je umro ujak, nije bio na pokopu. Ni ocu nije bio na pogrebu, kada je umro prije dvije i pol godine, a pokopan je u Vrbici. Kaže kako na groblju nije bio od 1981. godine. Ne ide na pokope ni najbližoj rodbini jer smatra da čovjek treba biti s nekim dok je živ, a kada umre, to poslije nije važno. Nikada nije ništa radio na gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Zdravko S. također je poricao krivnju. Predraga poznaje od 2012. godine, kada su zajedno radili na rezanju drva, no nije mogao objasniti i ne zna zašto je razgovarao telefonski s njim prije ovog događaja. Nikada ništa nije radio na gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Nema nikoga od rodbine pokopanog na gradskom groblju. Ništa mu nije poznato o romskim običajima kada pokapaju svoje najbliže.

Marko T. je pak detaljno opisao kako su provaljivali u grobove te rekao na sudu da od tog događaja vrlo loše spava, ne osjeća se dobro i strah ga je od života.

Oštećena N. S. rekla je da je njezina kći (14) pokopana prije 11 godina. Na sebi je imala zlatne naušnice, pet ili šest prstenova, jednu ili dvije narukvice te ogrlicu. Nakit je bio od bijelog ili žutog zlata. Njezin suprug Deni javio joj je, jer je bila u Italiji, da je, kada je vidio da je pomaknuta nadgrobna ploča na grobu njihove kćeri, pao u nesvijest. Posmrtni ostaci bili su razbacani po grobnici, što je njezinog supruga, koji je srčani bolesnik, teško traumatiziralo te je nakon godinu dana preminuo, a ona je ostala sama sa šestero djece.

Oštećena V. N. rekla je da je iz groba njezina supruga netko ukrao lančić od bijelog zlata, prsten i narukvicu, sat nije odnesen, a iz novčanika je ukradeno oko 3000 eura, jer prema njihovim, romskim, običajima pri pokopu se s pokojnikom polaže i novac. Oštećeni N. V. rekao je da je pokradena grobnica njegovih roditelja, pokopanih prije 19 ili 20 godina. Zna da je u grobu bilo nešto novca te da je na oba roditelja bilo zlatnog nakita. Na ocu je bila zlatna ogrlica i četiri ili pet prstenova. Otac je na ruci imao sat, za koji misli da nije bio od zlata. Majka je bila pokopana sa zlatnom narukvicom i zlatnim naušnicama. Kako je svjedok dodao, prema romskom se običaju u grob pokojnika stavlja i novac da se, ako je tko ostao dužan na ovom svijetu, razduži na onom. Oštećena M. S. rekla je na sudu da je njezin sin pokopan prije 20 godina sa zlatnim lančićem, prstenom, narukvicom i satom marke "Swatch".

Sandra Lacić
Predrag i Zdravko porekli su krivnju, a Marko je krađu priznao te dodao da od tada loše spava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike