Regija
DRAGOLJUB LAZIĆ, MODELAR - UMJETNIK

Automehaničar u brodove je zaljubljen pola stoljeća
Objavljeno 22. veljače, 2020.
I u 70. godini Dragoljub s velikim strpljenjem i preciznošću radi - bez naočala
BELIŠĆE



Premda ga njegovi sugrađani poznaju najviše kao odličnog, preciznog automehaničara koji je već osam godina u mirovini, Belišćanin Dragoljub Lazić (70) posjeduje i javnosti posve nepoznatu stranu i umijeće kojim se može pohvaliti malen broj ljudi – on je samouki "graditelj", koji već pola stoljeća izrađuje makete brodova, jedrenjaka i galija, ali i topova i bicikala.


Ovih je dana nakon tri godine rada završio još jedan takav projekt, ovaj put i prvi brod koji uključuje kombinaciju drveta i metala – maketu njemačkog bojnog broda "Bismarck", jednog od od najpoznatijih brodova u vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je uništen 1941. godine.


Da bi uopće uspio u tom svom naumu, Dragoljub je pune tri godine svakoga tjedna na kiosku kupovao dio po dio makete za brod i brižljivo ga pohranjivao, a tijekom zimskih mjeseci bacao se na posao i gradio maketu 140 centimetara duljine, 28 centimetara širine i 35 centimetara visine. Osim što je samo za kupnju dijelova te makete uložio više od sedam tisuća kuna, u zimskim je mjesecima dnevno provodio sate i sate u svojoj radnoj sobi u potkrovlju strpljivo spajajući na desetke tisuća minijaturnih dijelova, koje je na svoje mjesto na pragu osmog desetljeća života postavljao – bez naočala!


- Hobi je to koji me neizmjerno ispunjava, opušta, i uz koji zaboravim na vrijeme i sve oko sebe. Jedini uvjeti koji su mi potrebni da bih to dobro napravio su svjetlo, mir i tišina - otkriva nam tajnu izrade svojih ljepotana belišćanski modelar pokazujući nam najsitnije detalje, stupiće ograde, konope, stepenice, jedra i druge sitnice koje je godinama strpljivo i precizno ugrađivao u makete svojih brodova prateći skice i upute kako bi maketa što više nalikovala na original.


- Sada to i nije tako velik problem jer se svi i najsitniji dijelovi koji su izrezani laserom mogu nabaviti i kupiti. Bilo je puno teže u vrijeme kada sam se počeo baviti brodomodelarstvom jer sam tada svaki dio koji sam želio ugraditi prvo morao sam izrezati i napraviti, najčešće od šperploča, furnira i letvica koje sam imao na raspolaganju, pa je cijeli posao trajao nekoliko puta duže - prisjeća se Dragoljub vremena od prije cijelih pola stoljeća, kada ga je ovaj hobi posve neočekivano zaokupio.


U to je vrijeme, naime, u vojsci kao pripadnik mornarice prvo počeo pratiti izradu maketa brodova kojom su se bavili časnici i starije generacije na brodu u slobodno vrijeme, a kada se uvjerio da i on to može i kada su mu pokazali sistem rada, "samo mu je nebo bilo granica". Ubrzo nakon vojske otišao je na privremeni rad u Njemačku, gdje je proveo 12 godina i gdje je lakše dolazio do potrebnog materijala i skica za nove galije, jedrenjake i druga povijesna plovila, pa ni tamo nije posustajao s modeliranjem, koja ga je ispunjavalo i veselilo.


Od tada pa do danas izradio je desetak plovila, od kojih je nekoliko kod njega, a ostale je poklonio rodbini i prijateljima. Svoju kolekciju, čiju je vrijednost teško procijeniti, brižljivo čuva u obiteljskoj kući. Nakon što ga završi, svaki brod ustakli kako bi ga što duže očuvao.


Radio je Dragoljub i bicikle od metala, za koje je sam pravio nacrte, topove i druge makete koje zahtijevaju iznimno mnogo strpljenja, preciznosti i umješnosti. I ti su mu predmeti jednako dragi jer ih je u cijelosti sam zamislio, skicirao, izradio dijelove i naposljetku sastavio.
- Velika mi je želja izraditi još maketu motornog patrolnog broda koji bi stvarno plovio. U glavi već imam i skice kako to ostvariti i kada to napravim, vjerujem da će to biti kruna mog 50-godišnjeg rada u modelarstvu, kojeg bih uvijek iznova odabrao kao idealan hobi i terapiju za svaki stres i nervozu - poručuje skromni, neumorni belišćanski kreativac.


Lidija Aničić
Velika je Dragoljubova želja izraditi maketu motornog patrolnog broda koji bi plovio, u glavi već ima i skice
Dragoljub Lazić

modelar hobist

Ljubav prema obradi drveta još kao dječaku usadio mi je ujak stolar, kod kojeg sam provodio praznike i puno učio. Odabrao sam drukčiji životni poziv, a naklonost prema obradi drveta njegovao sam kroz modelarstvo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike