Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA BLIZU TOP PET

U ovoj se godini namjerava uložiti 571,4 milijuna kuna u zdravstvo
Objavljeno 22. veljače, 2020.
VINKOVCI


Prema podatcima Otvorenog proračuna, aplikacije koje je zbog podizanja transparentnosti županija, u suradnji s tvrtkom Coin, pokrenula Hrvatska zajednica županija, Vukovarsko-srijemska županija je 2018. bila među top pet županija prema planiranom izdvajanju za zdravstvo i jedina od slavonskih županija kada je za zdravstvo planirala 562 milijuna kuna. No u prošloj je ispala s liste top pet, ali je blizu prvih pet s planiranih 542,7 milijuna, a u tekućoj godini planiran je iznos od 571,4 milijuna kuna. Nakon objave službenih podataka Ministarstva financija bit će zanimljivo vidjeti u kojoj su mjeri planovi realizirani, odnosno, koliko će se izvršenje proračuna poklopiti s onim što je planirano.


Za projekt Monitoring i istraživanje tigrastih komaraca i edukacija građana planirano je 200.000 kuna jer je u 2019. utvrđeno prisustvo tigrastih komaraca u svim istraživanim gradovima - Vinkovci, Županja, Vukovar, Otok i Ilok - te je utvrđen veći broj nego proteklih godina. Za Monitoring zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju predviđeno je 710.000 kuna, 300.000 kuna za program Javnozdravstvene mjere u zaštiti zdravlja pučanstva. Program obuhvaća provođenje epidemiološke i javnozdravstvene djelatnosti te promicanje zdravlja i prevenciju bolesti na području županije, a sve radi smanjenja pojavnosti bolesti te povećanja mogućnosti izlječenja malignih bolesti, i to raznim programima otkrivanja bolesti. Za program Financiranje dežurstva pri timu Hitne medicine T-1 u Ispostavi Županja predviđeno je 240.000 kuna, a kojim će se pojačati zdravstvena zaštita subotom, nedjeljom i u dane blagdana tako što će se osigurati jedan dodatni liječnik na punktu T-1 u Ispostavi Županja. Osigurana sredstva namijenjena su za troškove rada liječnika te troškove medicinskog materijala i lijekova.
Za istovjetni program u Ispostavi Ilok predviđeno je 600.000 kuna. Za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja zdravstva u proračunu je planiran iznos od 150.000 kuna, a 100.000 kuna panirano je za poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u najistočnijoj županiji. Ukupna vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom će se smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice za 15 posto jer će se nabavom opreme omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka u samim domovima zdravlja, dakle na razini primarne zdravstvene zaštite. Dugoročno, poboljšanjem dostupnosti primarne zdravstvene zaštite omogućit će se poboljšanje pokazatelja zdravlja na istoku Slavonije. Pola milijuna kuna predviđeno je za aktivnost unaprjeđenje zdravstva, za potrebe ulaganja u medicinsku opremu i infrastrukturu zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač, tako da je Županija sufinancirala nabavu UZV uređaja za potrebe Odjela za ortopediju i urologiju OŽB Vinkovci s 400.000 kuna. Iznos od 24 milijuna namijenjen je za financiranje decentraliziranih funkcija zdravstvenih ustanova, a u što ulazi investicijsko ulaganje zdravstvenih ustanova u prostor, medicinsku i nemedicinsku opremu i prijevozna sredstva, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova - prostora, medicinske i nemedicinske opreme i prijevoznih sredstava te informatizaciju zdravstvene djelatnosti. Tome valja dodati i energetsku obnovu svih zdravstvenih ustanova u najistočnijoj županiji koje su završene, u tijeku ili u planu. M. Flego
562

milijuna kuna je u 2018. godini Županija planirala za zdravstvo
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike