Novosti
NEUSPJELO GLASANJE U SABORU

Manjine traže pravo upisa više materinskih jezika u popisu stanovništva
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Hrvatski sabor za idući je petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakon koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine, a u izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi. "Kolege iz Kluba HDZ-a informirali su me da će Klub nacionalnih manjina provesti dodatne konzultacije, pa ćemo glasovati idući petak", najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Sve je krenulo kod očitovanja o amandmanima koje je na zakon o popisu stanovništva podnio Klub manjina. Amandmane je prvo odbio Vladin predstavnik, pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio stanku kako bi se Klub dogovorio o načinu glasovanja o samom zakonu.


Temperaturu je dodatno podignuo Hrvoje Zekanović (Hrast) izjavom da će biti zanimljivo pratiti kako će "hrvatsko-srpska trgovačka koalicija" riješiti nastali problem te hoće li udovoljiti Miloradu Pupovcu (SDSS) i njegovoj "ekipici". "Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prijevoza ljudi", izjavio je Zekanović, ustvrdivši kako "prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba negoli ih stvarno ima".


Predsjednik Sabora poručio je kako su mu njegove konstrukcije neprihvatljive, ali neće mu dati opomenu, jer "svatko govori kako smatra da je najbolje, a građani će procijeniti". Zastupnike je u nekoliko navrata pozvao da ne budu uvredljivi prema kolegama. SDP-ov Gordan Maras ocijenio je da je Jandroković trebao reagirati i Zekanoviću oduzeti riječ, a Peđa Grbin (SDP) da je Zekanović opetovano nekorektan, jer mu je vrijeđanje pripadnika manjina postalo uobičajeno ponašanje. Jandroković je odgovorio kako je teško balansirati između slobode govora i štićenja dostojanstva druge osobe, manjine i naroda.


Reagirao je i Pupovac. "Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao je zbog čega Klub manjina smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena. Zbog riječi koje je uputio smatramo da ne postoje pretpostavke da se može nastaviti raditi u Saboru", rekao je Pupovac, nakon čega je troje zastupnika SDSS-a napustilo sabornicu.


Odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.
Branko Bačić, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio je da vladajuća većina nije upitna. Klubovi HDZ-a i nacionalnih manjina održali su sastanak, a Klub manjina tražio je određeno vrijeme za konzultacije oko izglasavanje zakona o popisu stanovništva, rekao je Bačić novinarima. Kad je riječ o popisu stanovništva, istaknuo je da su svi dosadašnji, od 1991., provedeni na isti način, odnosno "nije se niti povećao niti smanjio doseg prava pripadnika nacionalnih manjina". Objasnio je da su se na svim popisima državljani RH izjašnjavali o samo jednom materinjem jeziku i mogli su slobodno reći koji je to jezik. Uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici manjina imenuju popisivači iz njihovih redova. H/D.Pav.
SDP ZA IZBORE
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je sa saborske govornice ustvrdio da su ključne državne institucije - Hrvatski sabor i Državno odvjetništvo - u krizi, zbog čega treba odmah raspisati parlamentarne izbore. "U zemlji vlada kriza ključnih institucija i nitko više ne može kontrolirati što će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore", poručio je Bernardić, iznoseći stajalište SDP-ovih zastupnika na slobodnu temu nakon što je Sabor u petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, a glavni državni odvjetnik ovoga tjedna podnio ostavku.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana