Ekonomija
UVODI SE JEDINSTVENA OZNAKA KVALITETE

Domaći proizvodi još prepoznatljiviji
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Javili su iz Ministarstva poljoprivrede da uspostavljaju nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - "Dokazana kvaliteta" radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, i to preko jedinstvene prepoznatljive oznake.
Tako će preko jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, koji nose znak "Dokazana kvaliteta‘‘ – Hrvatska, potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod provjerene kvalitete, odnosno da je Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen.
"Riječ je o dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete koji je osmišljen upravo kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete, među ostalim, mlijeka, mesa, voća... Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi. Uspostavom nacionalnog sustava Hrvatska se pridružila članicama, koje su uspostavile ovakve sustave označavanja na zadovoljstvo, prije svega, proizvođača pojedinih proizvoda, ali i potrošača, kojima je ovakva oznaka još dodatna sigurnost da kupuju domaći proizvod dodane vrijednosti", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Iz ovog resora također navode da je nacionalni sustav "Dokazana kvaliteta‘‘ notificiran pri EK-u te je otvoren za proizvode i proizvođače iz drugih država članica". Z.Rupčić
Kako to ide u praksi na primjeru voća?
Objašnjavajući kako to ide u praksi na primjeru voća iz Ministarstva navode da im skupina proizvođača, koja predstavlja većinu svih proizvođača voća, treba podnijeti zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta” s izrađenom pratećom specifikacijom proizvoda. Nakon što povjerenstvo utvrdi da su ispunjene sve pretpostavke Ministarstvo donosi rješenje o priznavanju oznake za proizvod. Postupak potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom, za koju je priznata oznaka “Dokazana kvaliteta”, pokreće svaki proizvođač pojedinačno ovlaštenom kontrolnom tijelu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike