Učionica
IZVJEŠĆE O PROVEDBI INTERNIH ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKIH I UMJETNIČKIH PROJEKATA UNIOS - ZUP 2018 NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Jačanje znanstveno-istraživačkih i umjetničko-istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 5. travnja 2018. godine raspisalo je Interni natječaj za prijavu znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata radi jačanja znanstvenoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih aktivnosti, sukladno strateškim ciljevima Sveučilišta kao i poticanju suradnje među sastavnicama sveučilišta i formiranju interdisciplinarnih istraživačkih grupa; jačem uključivanju doktoranada u istraživački rad, poticanju istraživanja mladih istraživača te jačanju suradnje s gospodarstvom.


Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 30. listopada 2018. godine temeljem navedenoga Natječaja donio je Odluku o financiranju 38 znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata znanstveno-nastavnih sastavnica i umjetničko-nastavne/znanstvene sastavnice Sveučilišta u Osijeku, u okviru četiriju skupina projekata: Interdisciplinarni istraživački projekti (12), Istraživački projekti (9), Projekti s gospodarstvom (8) i Projekti mladih istraživača (9).


Ukupna vrijednost 38 odobrenih projekata iznosila je 1.508.742,11 kuna. U skladu s člankom 7. Ugovora o suradnji radi provedbe znanstvenoistraživačkog/umjetničkog projekta UNIOS-ZUP 2018 (potpisanih 19. studenoga 2018. s voditeljima projekata), novčani iznos doznačuje se na žiro-račun znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama na način kako slijedi:





60 %


iznosa doznačeno je neposredno nakon potpisivanja Ugovora;


30 %


iznosa doznačuje se nakon predaje godišnjega izvješća (nakon 12 mjeseci);


10 %


nakon predanog završnog izvješća i objavljenih/prihvaćenih radova (nakon 18 mjeseci).





Znanstveno-nastavnim/umjetničko-nastavnim sastavnicama doznačeno je ukupno 905.245,27 kuna, od čega je do sada za rad na znanstveno-istraživačkim i umjetničkim projektima UNIOS- ZUP 2018 utrošeno 490.238,84 kuna.


Diseminacija projektnih aktivnosti usmjerena je na objavu bar dvaju radova na međunarodnim konferencijama (za prve dvije kategorije projekata: Interdisciplinarni istraživački projekti i Istraživački projekti) indeksiranim u bazama CAB, WoS, SCOPUS te jednoga rada za treću i četvrtu kategoriju projekata (Projekti s gospodarstvom, Projekti mladih istraživača).


U skladu s navedenim važno je istaknuti da su nakon 12 mjeseci u okviru 38 odobrenih znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekta nastala 94 rada: 63 objavljena rada, deset je prihvaćenih radova za objavu, a 21 rad u recenzentskom je postupku. Od navedenih radova u bazi WoS objavljena su 32 rada (8 Q1, 10 Q2, 6 Q3 i 8 Q4 rada) što će zasigurno pridonijeti podizanju razine kvalitete znanstvenoistraživačke djelatnosti te omogućiti profiliranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u istraživačko sveučilište temeljeno na kriterijima znanstvene izvrsnosti.
Sonja VILA, Dragica STEINDL
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike