Učionica
SASTANAK SVIH DEKANA UMJETNIČKIH AKADEMIJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Apel za poboljšanje statusa umjetničkoga područja u sustavu visokoga obrazovanja
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Na inicijativu je Akademije za umjetnost i kulturu 7. veljače 2020. godine u Osijeku održan sastanak svih dekana umjetničkih akademija u Republici Hrvatskoj, potaknut sustavnim pogoršavanjem i nerazumijevanjem uvjeta i potreba rada koje svoje ishodište ima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo, uz neodgovarajuće zakonsko i statusno tretiranje umjetničkih akademija I umjetničke nastave, dodatno pogoršava položaj akademija jednostranim nametanjem kolektivnoga ugovora sa sindikatima koji bitno zadire u uvjete izvođenja nastave te programskim ugovorima koji se potpisuju sa sveučilištima na izravnu materijalnu štetu umjetničkih akademija. Nerazumijevanje se proteže i na Nacionalno vijeće za znanost, obrazovanje i tehnologijski razvoj koje godinama ne rješava utemeljene zahtjeve umjetničkoga područja za uređenjem sustava.



Sastanku su nazočili:



izv. prof. art. Franka Perković, dekanica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, red. prof. art. Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu, izv. prof. dr. art. Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije u Splitu, red. prof. mr. art. Letricija Linardić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, izv. prof. dr. art. Dražen Košmerl, dekan Muzičke akademije u Puli, doc. dr. art. Miran Šabić, prodekan za nastavu i studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, doc. dr. sc. Sanja Kiš Žuvela, prodekanica za studije i cjeloživotno obrazovanje Muzičke akademije u Zagrebu, izv. prof. art. Melinda Kostelac, prodekanica za nastavu, studijske programe i studentska pitanja Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj – Jerković, prodekanica za nastavu i studente Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno učenje Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić, prodekan za razvoj kulturne i kreativne industrije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, red. prof. art. Davor Bobić, savjetnik dekanice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. art. Davor Šarić, voditelj Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, doc. art. Zlatko Kozina, voditelj Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. art. Tatjana Bertok – Zupković, voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. mr. art. Franko Božac, član Odbora za znanstveni i umjetnički rad Sveučilišta J. Dobrile u Puli, red. prof. art. Ištvan Romer s Muzičke akademije u Zagrebu.

Osim njih na sastanku su bili predstavnici matičnih odbora za umjetničko i interdisciplinarno područje: red. prof. art. Kažimir Hraste, predsjednik Matičnoga odbora za umjetničko područje, prof. dr. art. Enes Midžić, član Matičnoga odbora za umjetničko područje, prof. dr. sc. Damir Hasenay, potpredsjednik Matičnoga odbora za interdisciplinarno područje, red. prof. art. Massimo Brajković, član Muzičke akademije Pula u Matičnom odboru za umjetničko područje. Sastanku su nazočili i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku, red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta i red. prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, kao i predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje – Mirjana Gopić, dipl. iur., pomoćnica ravnateljice za pravne poslove i Dorotea Herold, dipl. iur., načelnica Ureda matičnih odbora i matičnih povjerenstava, tajnik Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dr. sc. Tomislav Dagen, dipl. iur., mr. sc. Antonija Matić, voditeljica Ureda za znanost/umjetnost, programe, projekte EU i međuinstitucijsku suradnju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, te Antonio Šabić, mag. oec., stručni suradnik za potporu studentima i razvoj karijera na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Inicijativa je, sa svim zaključcima, dostavljena i premijeru Republike Hrvatske, ministrici znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženki Divjak, ministrici kulture RH dr. sc. Nini Obuljen Koržinek kao i posebnom savjetniku predsjednika Vlade RH, akademiku Zvonku Kusiću.
Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...