Sport
SAN JOŠ ŽIVI

Seligman: U finalu
imam još veći motiv
Objavljeno 21. veljače, 2020.
- Natjecanje se pokazalo kvalitetno, gotovo poput Svjetskog prvenstva - rekao je osječki gimnastičar

Snovi o nastupu Roberta Seligmana na Olimpijskim igrama još uvijek žive. U kvalifikacijama Svjetskog gimnastičkog kupa u Melbourneu, jednoga od posljednjih koji se boduju za Tokio 2020. (u ožujku još preostaju Baku i Doha), Osječanin se plasirao u finale. Na žalost, u subotnjem finalu neće nastupiti i Filip Ude, kojem je jučerašnji nastup bio prvi nakon kolovoza i operacije prednjih križnih ligamenata.


Seligman se u finale plasirao sa sedmom ocjenom kvalifikacija na konju s hvataljkama koja je iznosila 14.133. Za Osječanina je bilo važno odraditi vježbu i kako god izboriti mjesto među osmoricom najboljih.

U finalu podići start

- Ispunio sam svoj prvi cilj. Bilo je, naravno, problema posljednjih dana s jet lagom tako da sam poslije dugog puta i nekoliko dana treninga, mnogo iščekivanja, ali i neizvjesnosti pružio svoj maksimum i uz nešto sitnih pogrešaka plasirao se u ovako značajno finale. Dobio sam jednu od mojih nižih ocjena, ali bilo je dovoljno za finale, a to je najvažnije - ocijenio je Seligman svoju kvalifikacijsku vježbu.


Najbolje ocijenjen bio je Amerikanac Stephen Nedoroscik (14.600) ispred Iranca Saeedreza Keikhe (14.400) te Rusa Vladislava Poliashova i Japanca Koheia Kamayame koji su imali istu ocjenu (14.300), s tom razlikom što je ruski gimnastičar imao nižu startnu ocjenu, pa je zauzeo treće mjesto. Od društva koje je Seligman prije natjecanja označio kao protukandidatima za preostalo mjesto koje vodi u Tokio, osim Udea, u subotu neće nastupiti ni Slovenac Bertoncelj te Kazahstanac Kurbanov.


- Natjecanje se pokazalo onakvim kakvim smo ga i najavljivali, iznimno jako, gotovo poput Svjetskog prvenstva. Sada nakon ulaska u finale još sam motiviraniji. Imam dva dana za pripreme, pojačat ću startnu ocjenu s ovih kvalifikacijskih 5,9 na 6,1 i ako prođe sve kako želim, nadam se ocjeni oko 14,700 ili 14,800 i borbi za medalju - rekao je Seligman, koji je od svih finalista u kvalifikacijama odradio vježbu s najmanjom startnom ocjenom, što znači da posjeduje dovoljno rezerve. Iskustva, dakako, ne nedostaje.
Ude se vratio

Na žalost, u subotu u borbu za medalje neće ići Filip Ude. Zauzeo je 21. mjesto (10.866).


- Nisam uspio napraviti vježbu. Sve mi je bilo nekako čudno, kao da ruke nisu bile moje. Sada, je li to od aklimatizacije, od toga da se stvarno dugo nisam natjecao... Sada je svejedno. Stvarno sam sretan što sam se vratio gimnastici i što se mogu ponovno natjecati. Vježba je bila dosta loša, tako da tu nemam komentara. Dobro sam bio spreman, dobro sam trenirao, ali jednostavno nije išlo - rekao je Filip Ude nakon nastupa u Melbourneu.
Treba podsjetiti kako je u poretku za Svjetski kup na konju s hvataljkama Seligman trenutačno na devetom, a Ude na desetom mjestu. U Tokio će ići najbolje rangirani koji prema nekom drugom kriteriju već nije osigurao Olimpijske igre.


Krešimir Lacković
14.133

ocjena je s kojom je Osječanin ušao u finale
REZULTATI KVALIFIKACIJA NA KONJU S HVATALJKAMA:
1. Stephen Nedoroscik *(SAD) *14,600

2. Saeedreza Keikha *(Iran) *14,400

3. Vladislav Poljašov *(Rusija) *14.300

4. Kohei Kameyama *(Japan)*14,300

5. Joshua Nathan *(Velika Britanija)*14,233

6. Fu Lie Tan* (Malezija) *14,200

7. ROBERT SELIGMAN (HRVATSKA) 14,133

8. Thierry Pellerin (Kanada) 14,100...

21. FILIP UDE (HRV) 10,866
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike