Novosti
POKRENUTA KAMPANJA NA NACIONALNOJ RAZINI

U 93 posto slučajeva seksualnog nasilja nad djecom počinitelji su poznate osobe
Objavljeno 20. veljače, 2020.
U četvrtak je u organizaciji Ženske sobe predstavljena nacionalna kampanja koja ima za cilj podići svijest o problematici seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima te zagovara uvođenje edukacijskih i prevencijskih programa u srednje škole.


U Hrvatskoj se prosječno godišnje prijavi od 560 do 1000 kaznenih djela protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.


Podaci Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je 2019. prijavljeno 426 kaznenih djela protiv spolne slobode te 838 kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. To je rodno uvjetovano nasilje, istaknula je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula dodavši da podaci Vijeća Europe pokazuju da će jedno od petero djece do svoje 18. godine doživjeti neku vrstu seksualnog nasilja. "U 93 posto slučajeva, kada su žrtve djeca mlađe dobi, počinitelji seksualnog nasilja su poznate osobe, roditelji, članovi obitelji, a u kasnijoj dobi to su vršnjaci, prijatelji, partneri", kazala je Mamula. Cilj je nacionalne kampanje podići svijest o tom problemu, te kroz različite oblike oglašavanja doći do što šire publike. Mamula je istaknula da je potrebno educirati djecu, njihove roditelje te osobe koje se bave s djecom, ali i promijeniti društvenu stigmu prema žrtvama seksualnog nasilja, koja se ogleda u prebacivanju odgovornosti sa žrtve na počinitelja. Kampanja se provodi u okviru projekta "Seksualno nasilje - edukacijski i prevencijski program" (SNEP) koji financira Europska unija, a u kojemu, uz Žensku sobu, sudjeluju pravobraniteljica za djecu, Plavi telefon i druge organizacije. Uz nacionalnu kampanju razvijen je i edukacijski program o seksualnom nasilju, za učenike srednjih škola, koji će se do kraja veljače 2020. godine implementirati u 31 srednjoj školi.


Njime će biti obuhvaćeno 2500 učenika, koji će u šest preventivnih radionica biti educirani o temama seksualnog nasilja općenito, u obitelji, elektroničkom seksualnom nasilju te onome u mladenačkim vezama.


"Učenici koji su pohađali pilot-radionice nakon njih su pokazali veću razinu znanja, empatije te informiranosti o mogućnostima pomoći i podrške, a manje su održavali većinu predrasuda o seksualnom nasilju", istaknula je Mamula.
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je da ta ustanova, kao i Odbor za pravo djeteta, upozorava da Hrvatska nema dovoljno sustavno organiziranih preventivnih programa koji se odnose na područje seksualnog nasilja. H
Postrožiti kazne
Pravobraniteljica, osim u nedostatku prevencije, problem vidi i u neefikasnom sankcioniranju seksualnog nasilja, dugotrajnim sudskim postupcima i neprimjerenim sankcijama. "Društvo kojemu je stalo do djece provodit će programe, ali i zauzimati se za strože sankcioniranje kaznenih djela seksualnog nasilja kod djece", zaključila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.
Možda ste propustili...

“U OVOM TRENUTKU JEDINA LOGIČNA I ISPRAVNA ODLUKA”

Odgođena nabava borbenih aviona

GLAS: IZMJENE TREBA DONIJETI DVOTREĆINSKI

Sabor o odgodi lokalnih izbora

U OSJEČKO –BARANJSKOJ ŽUPANIJI SEDAM NOVOZARAŽENIH – DO SADA UKUPNO 81 OSOBA

Anušić: Slavonci su navikli na krizne situacije, pa bi iz ovoga mogli izaći s najmanje „ranjenih“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana