Novosti
OSTAVKA DRAŽENA JELENIĆA

Dužnosnici moraju prijaviti
svako članstvo u udrugama
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Vlada podržava Jelenićevu odluku o ostavci nakon što se saznalo da je mason

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog za razrješenje na vlastiti zahtjev glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dražena Jelenića. U uvodu otvorenog dijela sjednice premijer Andrej Plenković je rekao kako je Vlada podržava Jelenićevu odluku da podnese ostavku nakon što se saznalo da je član masonske organizacije.



Integritet

"Ovaj prijedlog razrješenja ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protivno zakonima te da svoju dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u cjelini", kazao je Plenković. Pritom je naglasio da su načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnih odvjetnika u obnašanju njihove dužnosti, ali i u privatnom životu, postavljena izrazito visoko, a takva su jer ta dužnost ne dopušta prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranost i objektivnost onih koji odlučuju o progonu počinitelja kaznenih djela, zaštiti imovine RH i zaštiti zakonitosti. "Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član jednog društva ili udruge, povjerenje je, nažalost, bilo narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje", ustvrdio je premijer. Ponovio je da prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog odvjetnika Vlada od njega tu informaciju nije dobila niti su iz bilo kojih drugih izvora imali saznanja o njegovu članstvu u masonskoj udruzi. Da je ta činjenica iznesena u razgovoru koji su vodili tada, "mi bismo je na adekvatan način uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o prijedlogu kandidata za glavnog državnog odvjetnika". Dodao je kako je status te udruge legalan i ne postoji propis koji zabranjuje ikome, pa tako ni državnom odvjetniku, članstvo u nekom udruženju. "Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržava njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom", zaključio je premijer.


Kasnije je Plenković novinarima u Bruxellesu kratkim "ne" odgovorio na pitanje "hoće li ostavka državnog odvjetnika Dražena Jelenića, zatim priča u kojoj se pojavljuje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić te izjave kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača da mu je dvojben trenutak kada je izbila masonska afera" utjecati na unutarstranačke izbore u HDZ-u.
Nedostupne javnosti

U svjetlu Jelenićeve ostavke Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izvijestilo je da su dužnosnici zbog koruptivnog rizika obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama, no ta se obveza ne odnosi na pravosudne dužnosnike čije su kartice regulirane drugim zakonima. Povjerenstvo je pojasnilo da je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika "Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama". Navode pritom da je te podatke potrebno navesti radi transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani, objašnjavaju u Povjerenstvu. Zaključuju da članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi.

U Povjerenstvu pojašnjavaju da se ne referiraju na obvezu glavnog državnog odvjetnika koji nije dužnosnik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već općenito na dužnosnike koji su obvezni karticu podnositi Povjerenstvu. Državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika imovinske kartice, naime, podnose Državnom odvjetničkom vijeću (DOV) i regulirane su Zakonom o DOV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Tim zakonom nije, međutim, predviđeno da državnoodvjetnički dužnosnici moraju navesti podatke o članstvu u udrugama. Podaci o imovini državnog odvjetnika i zamjenika državnog odvjetnika su javni i objavljuju se na mrežnim stranicama Vijeća, ali se ne objavljuju podaci zaštićeni propisima o zaštiti osobnih podataka, stoji na internetskim stranicama DOV-a. Iako je Zakonom o DOV-u predviđeno da su imovinske kartice državnih odvjetnika javne, one još nisu dostupne javnosti i trenutno se mogu dobiti samo na zahtjev.


Hina/D.Pavlović
Dražen Bošnjaković

ministar pravosuđa

Ocijenit ćemo jesu li provjere dužnosnika potrebne

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako će uskoro ocijeniti je li potrebno da tajne službe ipak provjeravaju dužnosnike jer smatra da su kvaliteta i staž najvažnija referenca. Na komentar da se često događaju propusti, rekao je da znaju da se događaju takve stvari, ali i da je slučaj ostavke državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži "drastičan primjer". "Nije ovo situacija gdje je državni odvjetnik napravio nešto nezakonito i imao pogreške u radu. Radi se o situaciji da članstvo u takvoj organizaciji koja je tajna, čiji su članovi tajni, nije prihvatljivo vezano za posao koji on obavlja", ocijenio je Bošnjaković.

Što se tiče procedure imenovanja novog državnog odvjetnika, ponovio je da će Hrvatski sabor donijeti odluku o razrješenju, a nakon formalnog prestanka mandata Državno odvjetničko vijeće ima rok od 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete. Javni poziv kandidatima također traje od 15 do 30 dana, a nakon toga Državno odvjetničko vijeće to šalje Vladi, Vlada šalje Saboru i saborskom Odboru za pravosuđe te to tada ide na plenarnu sjednicu.
REINEROVO VITEŠTVO I PRIJAVA ŽIVOG ZIDA
Zastupnik Nenad Stazić (SDP) izjavio je u Saboru kako smatra da potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, koji je član reda Vitezova Svetog groba Jeruzalemskog, ima problem jer u imovinskoj kartici nije prijavio to članstvo.

"Jedna od zadaća toga reda je opstanak kršćana na Bliskom istoku i pronalazak donacija. Mislim da vitez Reiner ima problem, nije prijavio da je član tog viteškog reda, a osim toga, ako je njegova zadaća prikupljanje donacija i on ih stvarno prikuplja, je li to trgovina utjecajem", upitao se Stazić. Naglasio je kako bi to trebalo ispitati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Predsjednik Živog zida i europarlamentarni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić najavio je da je njegova stranka ponovila već odbačenu kaznenu prijavu protiv skupine Borg, s tim da je sada proširena s glavnim državnim odvjetnikom u ostavci Draženom Jelenićem kao trećeoptuženim zbog sukoba interesa.
Nakon formalnog prestanka mandata državnog odvjetnika, DOV ima 30 dana da uputi javni poziv kandidatima