Novosti
SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO HDZ-A DEMANTIRA KOVAČA

Sesvečan: Nismo primili nikakvu prijavu ili pritužbu
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a priopćilo je u četvrtak da nije zaprimilo nikakvu konkretnu prijavu, prigovor ili pritužbu potencijalnog kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača, koji je ustvrdio da se zbog angažmana u njegovom stožeru prijetilo nekim članovima stranke te opstruiralo prikupljanje potpisa za kandidature za unutarstranačke izbore 15. ožujka.


Kovač je izjavio da se prijetilo ljudima u njegovom stožeru, kao i onima koji rade u lokalnim samoupravama, državnoj upravi, ili državnim tvrtkama. Rekao je da su prijetnje prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu koje to nije shvatilo ozbiljno.


"S obzirom na to da Središnje izborno povjerenstvo do danas nije zaprimilo nikakvu konkretnu prijavu, prigovor ili pritužbu od gospodina Kovača ili njegovog stožera, kao ni od bilo kojeg drugog člana HDZ-a, dužni smo na ovaj način reagirati i opovrgnuti točnost tih navoda", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan. Povjerenstvo poziva Kovača da mu odmah prijavi svoja saznanja o bilo kakvim prijetnjama ili pritiscima usmjerenim prema bilo kojem članu HDZ-a. Sudionike unutarstranačkih izbora, a poglavito potencijalne kandidate, poziva da se suzdrže od "senzacionalističkih, netočnih i neutemeljenih izjava koje stvaraju loše ozračje među članstvom HDZ-a i nanose štetu ugledu i političkim interesima stranke". Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako nije čuo ni za jedan konkretan primjer da se otežava prikupljanje potpisa na terenu, ili da se članovima prijeti ako nekom od kandidata daju potpis. "Čini mi se da se takve opće formulacije koriste kako bi se stvorio dojam da nešto ne štima, ili je riječ o pritisku kako bi se lakše došlo do potpisa", rekao je Jandroković nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.


Kovačeve optužbe odbacio je i ministar branitelja i Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved. Prikupljanje potpisa za kandidature protječu u skladu sa Statutom i svim aktima koji su bili dostupni javnosti u trenutku raspisivanja izbora, ustvrdio je Medved. Na pitanje ima li opstrukcija i prijetnji, kako navode u suparničkom taboru, Medved odgovara kako nigdje nije primijetio nikakav problem. "Štoviše, s obzirom na to da sam često na terenu, vidim da se cijela procedura odvija upravo onako kako je predviđeno Statutom", naglasio je. "Odbijam sve teze glede bilo kakvog remećenja, odnosno, onemogućavanja postupaka svih kandidata. Pozivao sam i prije raspisivanja izbora sve članove koji smatraju da imaju odgovarajući program da se kandidiraju i očekujem da ćemo 15. ožujka, nakon izbora, sjesti i čestitati pobjednicima te zajedno osnaženi pripremati se za parlamentarne izbore", poručio je Medved. Ministar obrane Damir Krstičević, koji vodi Plenkovićev stožer, prije nekoliko dana izvijestio je da je prikupljeno mnogo više potpisa nego što je potrebno za njihove kandidature, dodao je Medved. Kaže kako među članstvom ne vidi nikakav oblik straha, a svatko ima pravo, mogućnost i dostupnost prikupljanja potpisa, pogotovo zato što svaki član može dati potpise za više kandidata. Stoga, dodao je, očekujem da će oni koji su se kandidirali prikupiti dovoljan broj potpisa, a članstvo će prepoznati najbolje kandidate.
Miro Kovač u četvrtak je rekao da su mnogi članovi HDZ-a skloni "Opciji za promjene" koju predvodi na unutarstranačkim izborima, ali ne žele to javno reći, jer su zaposleni po županijama, gradovima i općinama. Smatra da predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan nije nepristran. Na pitanje sumnja li u regularnost izbora, odgovorio je kako će sve biti u redu, a njegova opcija imat će promatrače na svim izbornim mjestima.


Hina/D.Pav.
Jandroković: Čini mi se da se takve opće formulacije koriste kako bi se stvorio dojam da nešto ne štima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana