Osijek
RADIONICA OPĆINE ANTUNOVAC I RODA-E U PIA ANTUNOVAC

Veliki interes za mjerama politike za zapošljavanje
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva i Općina Antunovac organizirali su u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Osijeku i HAMAG BICRO-om, za poduzetnike i one koji se žele samozaposliti prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a i mogućnosti kreditiranja preko HAMAG BICRO-a.

Nataša Tramišak, direktorica RODA-e, kaže da je ovo prva radionica od 20-ak, koliko će ih biti u sljedećih 18 mjeseci, u sklopu projekta koji je RODA započela pod nazivom Jačanje kapaciteta poduzetničkih i potpornih institucija i pružanje usluga za poduzetnike.

- Prepoznali smo da je veliki interes za novim mjerama aktivne politike za zapošljavanje HZZ-a koji je ove godine unaprijedio svoje mjere, dodao je nova sredstva na mjere i neke nove mjere su započele. To je dostupno i poduzetnicima početnicima koji planiraju započeti poslovanje kako bi mogli koristiti mjere za samozapošljavanje kao poticaj, ali i poduzetnicima koji već duže vrijeme posluju, a imaju potrebu za usavršavanjem svojih djelatnika i za novim zapošljavanjima. Prezentirali smo i nove natječaje za poduzetnike iz fondova EU-a kao i one koji su u tijeku - kazala je Tramišak napomenuvši kako u PIA djeluje 26 poduzetnika, kao i potporne institucije.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski istaknuo je kako Općina mnogo radi na razvoju gospodarstva na svom području uz mnoge mjere i investicije u Gospodarsku zonu. Smatra da ove radionice jako pomažu onima koji se žele okušati u svijetu poduzetništva, a tome svjedoči i interes za djelovanje u prostorima novog PIA i novom dijelu Gospodarske zone.

"Sve je to otvorilo nove mogućnosti kao i RODA, koja kao razvojna agencija radi odličan posao i postaje potporna institucija gospodarstvenicima. Na ovaj način nastojim pružiti sve informacije poduzetnicima, a i kroz networking, kroz spajanje na sastancima spajamo one koji su već duže u poslu da prenesu iskustva mladim poduzetnicima. Općini je dugoročni cilj razvoj, a naše mjere i investicije proširenjem Zone su se potvrdile dovođenjem novih investitora investicijama. To je doista budućnost, samo uz takva ulaganja imamo pomake. Kada pričamo o proširenju Zone, mogu reći da je to u završnoj fazi, investitori su već počeli graditi svoje objekte, i to će na proljeće promijeniti izgled Zone", izjavio je Davor Tubanjski istaknuvši kako je Općina otvorena za sve koji ulažu i zapošljavaju na ovom području.

Ivan Ravlić, predstojnik HZZ-a Regionalnog ureda Osijek, zahvalio je Općini i RODA-i na pozivu na prezentaciju kojoj je cilj poduzetnike i nezaposlene upozoriti na mogućnosti koje mogu ostvariti preko HZZ-a.

- Velik je interes za samozapošljavanje i potpore za zapošljavanje i usavršavanje te različite vrste osposobljavanja. Za svako zapošljavanje nezaposlenih postoji određena mjera aktivne politike gdje poduzetnik može ostvariti financijsku podršku i potporu, dok nezaposlene osobe koje se žele samozaposliti ostvaruju itekako važne financijske iznose i podršku pri otvaranju obrta, poduzeća i ulaska na tržište rada na taj način - kazao je Ravlić.

Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, institucije čiji regionalni ured djeluje u PIA Antunovac za Slavoniju, kaže da sinergijski djeluju s Vladinim institucijama, u ovom slučaju s HZZ-om, koji ima niz mjera. "Tako poduzetnici mogu ukomponirati naše usluge HAMAG BICRO-a i HZZ-a. Ovo je posljednja godina fondova EU-a, plasiran je indikativan plan novih fondova Europske unije, to jest alokacija koje smo pripremili našim poduzetnicima, i prezentirat ćemo naše standardne usluge i proizvode", kazao je Turalija.

Darko Pejić
Mogu se ukomponirati usluge i proizvodi HAMAG BICRO-a i aktivne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana