Osijek
EKO TRG U DUHU KARNEVALA

Eko trg mirisao na
pokladnice s “četiri lopova”
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Gosti Eko trga bili su članovi Zadruge branitelja Osijek i udruge OSvrt te članovi Vesele grupe

Teško je bilo jučer odlučiti na kojoj strani Eko trga ostati jer cijeli je bio ispunjen slanim i slatkim delicijama. "Krivci" su članovi Zadruge branitelja Osijek, čiji upravitelj Marko Leko nije krio zadovoljstvo što su članovi prezentirali ono što proizvode pune dvije godine i na taj način udružuju proizvođače hrane.

- Okupljamo 12 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i 11 veterana, pojedinaca koji su nam se priključili i proizvode tjesteninu, bučina ulja, suhomesnate proizvode, džemove i štošta drugo. Sve smo to prezentirali prvi put na Eko trgu, no inače smo pozicionirani na više mjesta na tržnici - kaže Leko, precizirajući kako imaju pet štandova duž Radićeve ulice na tržnici, jedno mjesto u zatvorenom dijelu te nekoliko klupa na otvorenome. Ne čudi stoga što su stalni kupci, ali i oni koji će to tek postati, kušali i kupili ponešto prema vlastitom odabiru.

Cjelokupnu je manifestaciju obogatila udruga OSvrt, čija je predsjednica Sofija Majić, uz pomoć ostalih članica, ispekla veliku količinu krofni punjenih džemom i "četiri lopova", odnosno lavandom, metvicom, ružmarinom i timijanom. Majić je pojasnila kako su proizvodi uzgojeni upravo u urbanim vrtovima, a marelice i jabuke nabavljene su iz ekološke proizvodnje. Ukusne su pokladnice planule za tren, a bilo je uz njih i vina, pa i domaće rakijice, komu nije bilo prerano...

Ionako veseli Eko trg dodatno su obogatile raspjevane maškare. Iza krabulja su se krili članovi Vesele grupe. U proglasu su objavili kako su pokušali oteti ključeve grada gradonačelniku Ivanu Vrkiću, no nisu uspjeli. Gradonačelnik, rekao je Silvestar Vrček, čvrsto drži ključeve i ne pušta ih. Veseljaci su se dotaknuli i komaraca, pauk-službe, folk-glazbe i brojnih drugih osječkih zanimljivosti koje će maškare, tvrde, dovesti u red.

Marija Mihelić
U PONUDI I KUMKVAT ZA 40 KUNA KILOGRAM
Ponuda na osječkoj tržnici sve više sliči proljetnoj, bilo da je riječ o povrću ili o voću. Ovaj je put naša ekipa zapazila povrće i voće koji nisu često viđeni na klupama. Kupci su se, otkrivaju prodavačice koje ovo neobično voće imaju u ponudi, ‘pomamili’ za kumkvatom, zlatnom narančom, čija je cijena deset kuna za 25 dag. Od ostale punude tu su kruške po 15, naranče za 20 kuna, koliko stoji i kivi, smokve za 50 kuna po kilogramu te slatke klementine po cijeni od 15 kuna za kilogram. Jabuke stoje od pet do osam kuna, limun od 12 do 20...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana