Mozaik
OSJEČKI BEND AKTIVAN JE OD 1964.

VIS Lavine: Iako zajedno
imamo 500 godina, nećemo
svirkama okrenuti leđa
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Nastupili su na otvorenju projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Legendarni osječki vokalno-instrumentalni sastav Lavine i nakon više od pet i pol desetljeća, koliko je prošlo od njegova prvotna ukupljanja, 1964., još uvijek je aktivan.

Marinko Pešić, vokal benda, prateći vokali Željko Turkalj (bas-gitara), Srećko Lovrinčević (solo gitara), Miroslav Bekavac Bešlin (gitara) i Zlatko Barač (klavijature i saksofon) te Zvonimir Pavelić na bubnjevima i Ninoslav Novak na udaraljkama čine njegovu aktualnu postavu, čiji su redoviti nedjeljni susreti uz muziciranje i druženje nepresušan generator dobrih vibracija i okosnica dugogodišnjeg zajedništva. Postava je to koju čine članovi nekadašnjih sastava Lavine, Mursa-Bras, Waterloo, Aurora i Desperadosi, koji su između 1963. i 1971. godine nastupali u raznim prostorima Osijeka i okolice - Radničkom domu, parku kina Urania i na Pedagoškom fakultetu, ondašnjim mjesnim zajednicama, Domu Grafičara, Domu OLT-a, tadašnjem Domu JNA i Domu željezničara, Šećeranskom domu te na maturalnim zabavama u ondašnjim hotelima Central i Royal.

- U tim redovitim prilikama za susret nedjeljom prijepodne dogovara se budući repertoar, planiraju nastupi, uvježbavaju skladbe, učvršćuje prijateljstvo i uvijek nanovo obogaćuje spoznaja o dobro izabranom hobiju i opredjeljenju za rock-glazbu - priča udaraljkaš Lavina, Ninoslav Novak.

Pola stoljeća
Javno nastupaju, isključivo amaterski, više puta godišnje u sklopu raznih humanitarnih aktivnosti pokrenutih od udruga koje se skrbe ili se bave humanitarnim, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i obrazovnim radom ili obilježavanju posebnih događaja, promocija i obljetnica. Tako su prvoga dana ovog mjeseca nastupili i na Old Stars Rock Festivalu, održanom u okviru programa službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Uz još 18 "veteranskih" sastava iz Rijeke, Pule, Šibenika, Zagreba i Kopra, pred više od dvije tisuće oduševljenih poklonika rock-glazbe svih dobi, odsvirali su šest standarda kao što su "Tutti Frutti" ili "Blue Suede Shoes".

- Svi su odreda sastavi nastojali biti najbolji te večeri, a zaista brojna publika je uživala i to nesebično pokazivala zadovoljstvom, mladenačkim zanosom i radošću, uz vrlo glasno odobravanje odslušanog repertoara. Takvi zajednički nastupi i njegovanje istog glazbenog izričaja uvijek bude posebna sjećanja i ponos na zanos kojim danas izvodimo glazbu svoje mladosti - prisjeća se Novak nastupa u riječkom Teatru Opera Fenice.

A prisjetio se Novak ponosno i nekih davnijih nastupa iz duge povijesti Lavina, čija je trenutna prosječna dob 72 godine, uz napomenu da neki od članova zajedno muziciraju i više od pola stoljeća.

- U posebno lijepom sjećanju ostale su nam svirke u Radničkom domu u Osijeku - poznatom Radnjaku, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća, pa nastupi i posebno ozračje na popratnoj manifestaciji "Večeri Rock and Rolla" prilikom svečane dodjele Diskografske nagrade Porin 2005. i 2006. Nastupili smo i na dodjeli Fender Music Awards u Osijeku 2009. godine, kojom smo prilikom dobili posebno priznanje za izniman utjecaj na sviranje rock-glazbe. Iako ih zajedno imamo više od 500, nismo opterećeni godinama. Čvrsto vjerujemo da se rock-glazba može uspješno izvoditi i u poznim godinama i da takvom muziciranju još dugo nećemo okrenuti leđa - kaže Novak.

Vokalni solisti ovog u Osijeku, ali i šire, poznatog sastava bili su poznati pjevači Zlatko Pejaković - Žlica, Dado Topić i Krunoslav Kićo Slabinac i drugi, sve redom glazbene legende ovih prostora. Od sedam trenutno aktivnih članova Lavina šest je umirovljenika, a mnogi će među njima prepoznati danas ugledna osječka imena poznatih sveučilišnih profesora, arhitekata, gospodarstvenika... Dok je jedan neko vrijeme bio rektor, drugi župan, treći poznati abdominalni kirurg, četvrti poznati gospodarstvenik i menadžer, peti priznati i poznati humanitarac, šesti profesionalni glazbenik s respektabilnom karijerom, sedmi je neko vrijeme upravljao razvitkom Nacionalne informacijske infrastrukture i Informacijskog sustava visoke naobrazbe.

Bliski kao obitelj
- Često je postavljeno pitanje što to odrasle ljude različite profesionalne i društvene prošlosti kontinuirano drži na okupu. Odgovor je jednostavan - prepoznavanje istinskih glazbenih vrijednosti i uvažavanje individualnih i grupnih kulturnih potreba - objašnjava naš sugovornik.

Članovi Lavina cijene svoje slobodno vrijeme i znaju na razne načine, ne samo muzicirajući, uživati u njemu. Zato ga koristite najbolje što mogu, a posebno su osjetljivi na kvalitetu glazbenog sadržaja koji je produkt njihova muzičkog djelovanja.

- Pronaći se u društvu sebi sličnih pojedinaca, koji kao i ti s radošću i ushićenjem ispunjavaju svoje osobne, društvene i kulturne potrebe te sudjeluju u oblikovanju skupne težnje za svhovito i elegantno korištenje slobodnog vremena, nedvojbeno rezultira dugogodišnjim zajedničkim muziciranjem. Naravno, tijekom niza godina to je preraslo i u svojevrsnu blisku obiteljsku povezanost. Takvo stanje stvari još više učvršćuje međusobnu povezanost i pruža različite mogućnosti manifestiranja zajedništva - zaključuje Novak.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike