Mozaik
OSJEČKI BEND AKTIVAN JE OD 1964.

VIS Lavine: Iako zajedno
imamo 500 godina, nećemo
svirkama okrenuti leđa
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Nastupili su na otvorenju projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Legendarni osječki vokalno-instrumentalni sastav Lavine i nakon više od pet i pol desetljeća, koliko je prošlo od njegova prvotna ukupljanja, 1964., još uvijek je aktivan.

Marinko Pešić, vokal benda, prateći vokali Željko Turkalj (bas-gitara), Srećko Lovrinčević (solo gitara), Miroslav Bekavac Bešlin (gitara) i Zlatko Barač (klavijature i saksofon) te Zvonimir Pavelić na bubnjevima i Ninoslav Novak na udaraljkama čine njegovu aktualnu postavu, čiji su redoviti nedjeljni susreti uz muziciranje i druženje nepresušan generator dobrih vibracija i okosnica dugogodišnjeg zajedništva. Postava je to koju čine članovi nekadašnjih sastava Lavine, Mursa-Bras, Waterloo, Aurora i Desperadosi, koji su između 1963. i 1971. godine nastupali u raznim prostorima Osijeka i okolice - Radničkom domu, parku kina Urania i na Pedagoškom fakultetu, ondašnjim mjesnim zajednicama, Domu Grafičara, Domu OLT-a, tadašnjem Domu JNA i Domu željezničara, Šećeranskom domu te na maturalnim zabavama u ondašnjim hotelima Central i Royal.

- U tim redovitim prilikama za susret nedjeljom prijepodne dogovara se budući repertoar, planiraju nastupi, uvježbavaju skladbe, učvršćuje prijateljstvo i uvijek nanovo obogaćuje spoznaja o dobro izabranom hobiju i opredjeljenju za rock-glazbu - priča udaraljkaš Lavina, Ninoslav Novak.

Pola stoljeća
Javno nastupaju, isključivo amaterski, više puta godišnje u sklopu raznih humanitarnih aktivnosti pokrenutih od udruga koje se skrbe ili se bave humanitarnim, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i obrazovnim radom ili obilježavanju posebnih događaja, promocija i obljetnica. Tako su prvoga dana ovog mjeseca nastupili i na Old Stars Rock Festivalu, održanom u okviru programa službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Uz još 18 "veteranskih" sastava iz Rijeke, Pule, Šibenika, Zagreba i Kopra, pred više od dvije tisuće oduševljenih poklonika rock-glazbe svih dobi, odsvirali su šest standarda kao što su "Tutti Frutti" ili "Blue Suede Shoes".

- Svi su odreda sastavi nastojali biti najbolji te večeri, a zaista brojna publika je uživala i to nesebično pokazivala zadovoljstvom, mladenačkim zanosom i radošću, uz vrlo glasno odobravanje odslušanog repertoara. Takvi zajednički nastupi i njegovanje istog glazbenog izričaja uvijek bude posebna sjećanja i ponos na zanos kojim danas izvodimo glazbu svoje mladosti - prisjeća se Novak nastupa u riječkom Teatru Opera Fenice.

A prisjetio se Novak ponosno i nekih davnijih nastupa iz duge povijesti Lavina, čija je trenutna prosječna dob 72 godine, uz napomenu da neki od članova zajedno muziciraju i više od pola stoljeća.

- U posebno lijepom sjećanju ostale su nam svirke u Radničkom domu u Osijeku - poznatom Radnjaku, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća, pa nastupi i posebno ozračje na popratnoj manifestaciji "Večeri Rock and Rolla" prilikom svečane dodjele Diskografske nagrade Porin 2005. i 2006. Nastupili smo i na dodjeli Fender Music Awards u Osijeku 2009. godine, kojom smo prilikom dobili posebno priznanje za izniman utjecaj na sviranje rock-glazbe. Iako ih zajedno imamo više od 500, nismo opterećeni godinama. Čvrsto vjerujemo da se rock-glazba može uspješno izvoditi i u poznim godinama i da takvom muziciranju još dugo nećemo okrenuti leđa - kaže Novak.

Vokalni solisti ovog u Osijeku, ali i šire, poznatog sastava bili su poznati pjevači Zlatko Pejaković - Žlica, Dado Topić i Krunoslav Kićo Slabinac i drugi, sve redom glazbene legende ovih prostora. Od sedam trenutno aktivnih članova Lavina šest je umirovljenika, a mnogi će među njima prepoznati danas ugledna osječka imena poznatih sveučilišnih profesora, arhitekata, gospodarstvenika... Dok je jedan neko vrijeme bio rektor, drugi župan, treći poznati abdominalni kirurg, četvrti poznati gospodarstvenik i menadžer, peti priznati i poznati humanitarac, šesti profesionalni glazbenik s respektabilnom karijerom, sedmi je neko vrijeme upravljao razvitkom Nacionalne informacijske infrastrukture i Informacijskog sustava visoke naobrazbe.

Bliski kao obitelj
- Često je postavljeno pitanje što to odrasle ljude različite profesionalne i društvene prošlosti kontinuirano drži na okupu. Odgovor je jednostavan - prepoznavanje istinskih glazbenih vrijednosti i uvažavanje individualnih i grupnih kulturnih potreba - objašnjava naš sugovornik.

Članovi Lavina cijene svoje slobodno vrijeme i znaju na razne načine, ne samo muzicirajući, uživati u njemu. Zato ga koristite najbolje što mogu, a posebno su osjetljivi na kvalitetu glazbenog sadržaja koji je produkt njihova muzičkog djelovanja.

- Pronaći se u društvu sebi sličnih pojedinaca, koji kao i ti s radošću i ushićenjem ispunjavaju svoje osobne, društvene i kulturne potrebe te sudjeluju u oblikovanju skupne težnje za svhovito i elegantno korištenje slobodnog vremena, nedvojbeno rezultira dugogodišnjim zajedničkim muziciranjem. Naravno, tijekom niza godina to je preraslo i u svojevrsnu blisku obiteljsku povezanost. Takvo stanje stvari još više učvršćuje međusobnu povezanost i pruža različite mogućnosti manifestiranja zajedništva - zaključuje Novak.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

TKO ĆE NASTUPITI NA EUROSONGU 2021.?

Većina država neće birati svoje nove predstavnike

ZLATKO GALL NAPISAO BIOGRAFIJU OLIVERA DRAGOJEVIĆA

Za Dragojevića glazba nikad nije bila samo posao, ona je bila život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELFIE IZ SOBE: NENO BELAN

Prebacujem arhivu na hard disc i obnavljam stare pjesme

2

TAMBURAŠKI SASTAV LEGE

U pjesmi “Ulice gore”
predstavili novi zvuk

3

MEĐUNARODNE GLAZBENE ORGANIZACIJE POSLALE DOPIS EU-U

Glazba u doba karantene povezuje pojedince i kulture