Kultura
OGRANAK MATICE HRVATSKE

Jedinstvena posvećenost slatinskim zavičajnicima
Objavljeno 20. veljače, 2020.
O aktivnostima u prošloj godini govorilo se na skupštini održanoj u znaku Dana Milka Kelemena
SLATINA - Nakladnička djelatnost u okviru Male slatinske biblioteke, Dani Mirka Jirsaka, koncert mladih slatinskih glazbenika i literarni natječaj pod nazivom "I dok je srca, bit će i Kroacije" redovite su godišnje djelatnosti Matice hrvatske Ogranak Slatina. Predsjednica Zorica Varga o tim i drugim aktivnostima u prošloj godini govorila je na skupštini Ogranka, koja je održana u znaku Međunarodnoga glazbenogA festivala Dani Milka Kelemena.U okviru Male slatinske biblioteke prošle SU godine objavljene dvije vrijedne knjige: dana 5. lipnja 2019. predstavljena je knjiga Petra Žarkovića Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata u nakladi slatinske Matice i Župe sv. Josipa Slatina, a u okviru Dana Mirka Jirsaka 30. studenoga predstavljena je knjiga Olivera Jukića Priča o NK Slatina. Grad Slatina, Ogranak Matice hrvatske i Zavičajni muzej u prostorijama slatinskog Muzeja ugostili su Aleksandru Žmegač Horvat i Andreja Žmegača, kćerku i sina poznatog Slatinčanina, akademika Viktora Žmegača. Njima je gradonačelnik Ostrošić uručio Plaketu počasnoga građanina Slatine kojom je Viktora Žmegača nagradilo slatinsko Gradsko vijeće, a koju zbog bolesti nije mogao osobno preuzeti. U okviru Dana Milka Kelemena Ogranak Matice hrvatske u Slatini organizirao je predavanje Seada Muhamedagića pod nazivom Kelemen i književnost.

Učenici koji su sudjelovali na literarnom natječaju "I dok je srca, bit će i Kroacije" i njihovi mentori na završnoj svečanosti 15. studenoga 2019. nagrađeni su knjigama iz naklade MH Stoljeća hrvatske književnosti, dar Matice hrvatske ograncima, a koncem studenoga održana je manifestacija Dani Mirka Jirsaka, kojom se već treću godinu zaredom obilježava život i djelo književnika, pjesnika slavonske ravnice, prosvjetnog djelatnika, novinara i slatinskog zavičajnika Mirka Jirsaka. O Jirsakovoj knjizi Ucjena govorila je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a ulomke iz djela čitala je magistra glume i lutkarstva Mirna Ostrošić. Može se zaključiti da je, uz nakladničke pothvate, u djelovanju slatinske Matice posebno naglašena posvećenost zavičajnicima (Kelemen, Jirsak, Žmegač).

Novim članovima Matice hrvatske na skupštini u Slatini postali su Melita Čmarec i Danijel Vilček.


Petar Žarković
Briga za učlanjenje novih članova
- Premda je Matica hrvatska u Slatini ostvarila niz samostalnih projekata, posebno je značajna njezina suradnja sa školama, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, Gradom, Udrugom Ličana, te ograncima u Virovitici, Orahovici – rekla je predsjednica Zorica Varga na skupštini, podsjećajući na pokrenuti projekt Tradicijska glazba Virovitičko-podravske županije, u kojem su partneri slatinskoj Matici u izdavanju knjige ogranci iz Orahovice i Virovitice.

- Naš je Ogranak u okruženju jedan od brojnijih, ali ipak naš naglasak bit će i u budućem razdoblju briga za učlanjenje novih članova - zaključila je Zorica Varga.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike