Kultura
TOMO SAVIĆ-GECAN: RETROSPEKTIVA 2020

Predstavlja i rad nastao u laboratoriju za fiziku čestica CERN u Ženevi
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Prostor za povremene izložbe MSU-a u Zagrebu od 10. ožujka do 19. travnja ugostit će retrospektivu Tome Savića - Gecana, jednoga od zacijelo najradikalnijih umjetnika srednje generacije, koji već niz godina živi u Nizozemskoj, gdje je, uz gostovanja u drugim sredinama, aktivno nastavio svoje djelovanje te potvrdio svoj status na međunarodnoj sceni. Riječ je o njegovoj prvoj većoj samostalnoj izložbi u Hrvatskoj, na kojoj će biti predstavljeno 30-ak godina njegova stvaralaštva.


Postavljajući od samoga početka u središte svojega djelovanja fenomen praznine, Tomo Savić - Gecan u suvremenom se kodu nastavlja na prakse neoavangardne i konceptualne umjetnosti. U mnogo slučajeva interaktivna i procesualna, najčešće do krajnosti neutralna, minimalna i neopipljiva djela redovito naslovljena Bez naziva, bit će ponovo izvedena u izložbenom prostoru, tzv. bijeloj kocki, koja je glavni medij ovoga umjetnika i ujedno jedina izvjesnost u susretu s promatračem.


Budući da su sva djela po svojoj naravi ovisna o mjestu (site specific), moguće je zapitati se li uistinu riječ o retrospektivi. Usto, ostaju otvorena i druga važna pitanja, koja u tekstu u katalogu uz izložbu precizno postavlja Elena Filipovic: „Što ako se izložba otvori pa zatvori, a rad umjetnika koji u toj izložbi sudjeluje – rad koji je negdje naveden, o čijem postojanju postoji dokaz – ne može se vidjeti, čuti, niti na bilo koji drugi način osjetiti? Što ako se otkriva samo kao estetski objekt, u nekom drugom vremenu, na nekom drugom mjestu, premda je njegovo ‘sudjelovanje‘ u izložbi (i vaše sudjelovanje kao posjetitelja) u određenom trenutku ključno za njegovo postojanje?"


Na Retrospektivi 2020 Tomo Savić - Gecan predstavit će i rad koji je nastao u vodećem svjetskom laboratoriju za fiziku čestica CERN u Ženevi, gdje je 2017. boravio na rezidenciji kao dobitnik Nagrade ACCELERATE Hrvatska.
Tomo Savić - Gecan (rođen 1967. u Zagrebu) sudjelovao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su izložbe u Kunsthalle Basel, PS1 (New York), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), De Appel (Amsterdam), Apexart (New York), Witte de With (Rotterdam), Jeu de Paume (Pariz), Kunsthalle Bergen itd., te velike međunarodne manifestacije, među kojima su Manifesta, Venecijanski bijenale i Taipei Biennale. Kustosica izložbe je Radmila Iva Janković. N.Vek.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike