Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP U MELBOURNEU

Ude i Seligman u Australiji po posljednji let za Tokio
Objavljeno 20. veljače, 2020.

U Melbourneu će se od danas do nedjelje održati prvi ovosezonski turnir Svjetskog gimnastičkog kupa, ujedno jedan od posljednja tri turnira s kojih se bodovi računaju kao kvalifikacijski za Olimpijske igre u Tokiju. A na Igre će samo po jedan vježbač na svakoj spravi, onaj koji bude imao najveći zbroj bodova sa svoja četiri najbolja turnira Svjetskog kupa posljednje dvije sezone (računaju se samo turniri u Cottbusu, Melbourneu, Bakuu i Dohi).

U Melbourneu će nastupiti i dvojica još uvijek evidentnih hrvatskih olimpijskih kandidata Filip Ude i Robert Seligman. Obojica su na konju s hvataljkama već danas u kvalifikacijama, a nadaju se kako će u subotu krenuti u borbu za medalje. Čakovčanin i Osječanin još uvijek snivaju olimpijske snove i nadaju se kako će se pridružiti Tinu Srbiću i Ani Đerek koji su osigurali nastup u Tokiju.

Udeu će ovo ujedno biti i povratnički nastup nakon operacije noge. U srpnju prošle godine, naime, potrgao je prednje križne ligamente, zbog čega ga nije bilo na natjecanjima sedam mjeseci, pa je propustio nastup na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, gdje su se također mogle vizirati Olimpijske igre.

- Jako sam sretan što sam se uspio vratiti u formu u tako kratkom vremenu. Noga još boli, ali hvala Bogu, za konja mi je to manje bitno, jer mogu sve napraviti. Ne osjećam dodatni pritisak što je ovo natjecanje i kvalifikacijsko za OI, zato što šanse nisu prevelike, ali ipak postoje. Mnogo se stvari tu mora posložiti i odigrati da bih vidio OI u Tokiju.

Izazov čeka u Melbourneu i Roberta Seligmana. Najavio je kako će u kvalifikacijama nastupiti sa startom 5.9, a u finalu, ako uđe među osam najboljih u današnjih kvalifikacijama, kreće sa startom 6.1. Uz Udea glavni konkurenti su mu Japanac Kameyama, Kanađanin Pellerin, Slovenac Bertoncelj, Iranac Saeedrez i Kazahstanac Kurbanov. Svi su oni stigli u Melbourne, a jedan od njih vidjet će na ljeto Tokio.

- Optimist sam, a vjerujem da se mogu upustiti u borbu sa svim glavnim konkurentima. Dat ću sve od sebe, ovo je tek prvi od tri turnira koji se boduju za Olimpijske igre, slijede nam Baku i Doha, i vjerujem da ću tada biti u top-formi, a u Melbourne sam stigao s velikim očekivanjima - rekao je Seligman, kojemu konkurenciju neće činiti gimnastičari iz Kine.

Organizatori su u zadnji tren odlučili da kineskoj reprezentaciji neće dopustiti nastup na ovom natjecanju kako bi zaštitili sve sudionike natjecanja, volontere i gledatelje od moguće zaraze koronavirusom. K.Lacković
Organizatori zabranili kineskim vježbačima nastup zbog bojazni od moguće zaraze koronavirusom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike