Sport
DRUGA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA: OSIJEK II

Razvoj igrača važniji je od konačnog plasmana
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Nogometaši Osijeka II u proljetni dio sezone kreću s devetog mjesta. Dovoljno blizu gornjem domu, ali i opasno blizu dna tablice Druge HNL-a, na što nisu u Gradskom vrtu naviknuli.


Trener Igor Tolić neće imati lak posao, jer opet će trebati ujediniti rezultatske i razvojne ambicije svoje momčadi. Pripreme su odrađene u Istri, kadar se nije previše mijenjao i zbog određenih pravila HNS-a zbog limita stranaca i igrača starijih od 21 godine. Ono što je tražio Tolić je zbog toga samo djelomice dobio. Cilj je bio upotpuniti vezni red koji koje bio jedan od najlošije pokrivenih dijelova momčadi.


- Zimske pripreme pokušali smo iskoristiti za popravljanje nedostataka koje smo detektirali tijekom jesenskog dijela sezone. Radili smo na svim aspektima igre, ali smo jak naglasak dali i na mentalni razvoj igrača. Mi smo razvojna momčad, a to se ne odnosi samo na teren, nego na život i ponašanje izvan njega. Bez tog drugog segmenta dečki se neće moći razvijati na pravi način - kaže Igor Tolić, trener Osijeka II.


Kompleksan je njegov posao, ali Tolić je odredio jasne prioritete u kojem smjeru treba razvijati igrače.


- Osijek je klub od kojeg postoje određena očekivanja kada je u pitanju prva momčad. Moj je posao u tom smjeru razvijati mlade igrače. Ne samo u igračkom, nego i drugim aspektima. Moraju biti spremni na pritisak koji nosi istrčavanje pred Osijekov navijački auditorij. Od Osijeka se očekuje napadački nogomet i za to treba pripremiti igrače. Proces selekcije traje jer moram pronaći igrače i karaktere koji će danas-sutra moći kvalitetno odgovoriti na ono što se od njih očekuje ako postanu prvotimci. Bit će određenih promjena u načinu igre, jer sam sad i ja pametniji za pola godine u odnosu na vrijeme kada sam preuzeo momčad. Hoće li se pojaviti netko tko će uskoro moći konkurirati za prvu momčad? Reći ću ovako - možda će moći svi, a ne mora se dogoditi nikome. Ovisit će samo o igračima i njihovoj posvećenosti onome što rade.


Ambicije Osijeka II u drugom dijelu sezone jasne su. Samo ne doći u poziciju koja će donijeti neizvjesnost oko očuvanja drugoligaškog statusa, a viši cilj jest plasman u gornji dio ljestvice.

- Želim da igrom zaslužimo taj plasman. Ako će dečki biti maksimalno posvećeni zahtjevima i onome što rade, to neće biti nikakav problem. Već prvi susret protiv BSK-a u Bijelom Brdu bit će odličan test za ono što želimo. Cilj nam je pokazati napadački stil, ali prije svega takvo razmišljanje i stav. Nema tu mnogo filozofije, jer ključ je napraviti dobar filtar za prvu momčad, moramo stvarati jasne profile igrača, a njihova kvaliteta pokazat će jesu li dovoljno dobri igrati za prvu momčad ili ne - zaključio je Igor Tolić, trener Osijeka II.


Dalibor Keler
Najčitanije iz rubrike