Osijek
U PROŠLOJ GODINI NEŠKODLJIVO ZBRINUTE STOTINE LEŠINA

Među uginulim životinjama ježevi, zečevi, ptice, riba...
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Kad je prije nekoliko dana u Kninskoj ulici pronađena uginula maca, Osječanka koja ju je pronašla došla je, preko društvenih mreža, ubrzo do vlasnice. Vlasnica je potom platila 120 kuna za zbrinjavanje uginule mace, što je uobičajeno ako je vlasnik poznat.


Međutim, u brojnim je situacijama vlasnik uginule životinje nepoznat, a Grad Osijek preuzeo je obvezu plaćanja uklanjanja lešina, a što obavlja Veterinarska stanica Osijek. Malo je poznato da se tijekom godine pronađu stotine takvih životinja, i to brojnih vrsta. Konkretno, u prošloj godini Veterinarska stanica Osijek pokupila je s ulica čak 327 lešina, a pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka naglašava da je, u brojkama, samo prošle godine gradski trošak u tu svrhu iznosio 58.975,00 kuna.


- Od ukupnoga broja lešina, čak 327 prošle godine, najveći je bio broj uginulih mačaka, njih 156. Dok mačke i psi najčešće stradavaju u prometu, lisice se pronalaze u kanalima, i to u rubnim dijelovima grada, a ptice ugibaju svagdje. Veterinarska stanica Osijek tako je pokupila ukupno 105 ptica, ali i 29 pasa. Među ostalim životinjama tu su lisice, i prošle godine na području Osijeka i prigradskih naselja uginulih je pronađeno 15, kao i osam ježeva, četiri srne i tri zeca. S ulica su uklonili i po dva čaglja, jazavca i lasice, a iznenađenje je što je evidentirano i zbrinjavanje jedne ribe - pojašnjava Kristić, dodajući da je najveći broj pronađenih lešina u jednome mjesecu u prošloj godini iznosio njih čak 51.


Prema proceduri, za pse i mačke koji su čipirani troškove neškodljivoga uklanjanja snosi vlasnik. Kristić kaže da se to uglavnom odnosi na pse, a na isti način kako kod naplaćivanja postupa Veterinarska stanica Osijek postupa i udruga "Pobjede".


Ipak, kad su u pitanju mačke, problem je što velika većina njih nije čipirana, odnosno nema vlasnika, pa je logično da će trošak snositi Grad. Isto je uglavnom i sa svakom drugom vrstom životinje.


- Za mnoge mačke ne zna se čije su. Naravno, nemoguće je utvrditi i vlasnike brojnih drugih životinja, no Veterinarska stanica Osijek u suradnji s Gradom redovito zbrinjava uginule životinje. Inače, lešine se nakon što se uklone odvoze u Agrovet u Mece. Ondje je jedino mjesto u okruženju koje preuzima lešine i spaljuje ih kako se ne bi proširila zaraza. Važno je i naglasiti da Veterinarska stanica Osijek, nakon što pronađe lešinu, pri njezinu skupljanju odradi i dezinfekciju javne površine – pojašnjava Kristić.
Iako kaže kako su građani uglavnom vrlo savjesni kad je u pitanju pronalaženje lešina (nedavno je sugrađanka dojavila o većem broju uginulih ptica u Perivoju kralja Tomislava, nap.a.), Kristić još jednom apelira na građane da se ne ogluše kad vide uginulu životinju na ulici. Ako je pronađu, mogu kontaktirati Veterinarsku stanicu Osijek ili Odsjek komunalnog redarstva Grada Osijeka na čijoj se web-stranici nalaze sve dodatne informacije.


Marija Mihelić
GRAĐANI NE SMIJU POKAPATI ŽIVOTINJE
I dok u Zagrebu postoji Spomengaj za kućne ljubimce, u Osijeku (još) nema ni govora o tome da bi se takvo što moglo napraviti. Stoga nije isključeno da neki vlasnici svoje kućne ljubimce sami pokapaju.

- Ne znam događaju li se takve situacije, no na javnoj površini strogo je zabranjeno pokopati lešinu. Mislim da je ista situacija i na privatnim površinama i te bi životinje trebale biti neškodljivo uklonjene, jer postoji mogućnost zaraze – zaključuje Kristić. U konkretnom slučaju iz Kninske uginulu mačku uklonili su djelatnici Vetama.
327

lešina uklonjeno je na ulicama u 2019. godini
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike