Osijek
DRUGI DJEČJI ETNOSUSRET

Pjesma, ples, cika i veselje za ljubav Slavoniji
Objavljeno 19. veljače, 2020.
U programu su sudjelovala djeca iz vrtića Višnjevac, Stribor, Sjenčica, Jaglenac, Jabuka i Mak

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Više od stotinu mališana predškolske dobi ovom je prilikom pjesmom, plesom, cikom i veseljem ispunilo veliku dvoranu Gradske četvrti Novi grad, gdje je održan drugi dječji etnosusret mališana Dječjeg vrtića Osijek pod nazivom “U srcu mi, Slavonijo, tvoje ime piše”.

U programu su sudjelovala djeca, kao i odgojiteljice iz podcentara Višnjevac, Stribor, Sjenčica, Jaglenac, Jabuka i Mak, uz pratnju tamuburaških sastava “Sitan vez” i “Carevi duše”.

“Nakon 21 godine održavanja dječjeg slavonskog sijela u Dječjem vrtiću Mak, a s obzirom na to da su u međuvremenu i drugi vrtići Dječjeg vrtića Osijek aktivno radili na njegovanju tradicije ovoga kraja, prošle smo godine uvidjeli da se pokazala potreba izlaska iz skučenih okvira jedne vrtićke zgrade kada je u pitanju ovakav tip manifestacije. Tada je održan prvi vrtićki etnosusret koji je bio uspješan, pa smo odlučili da se neka nova tradicija nastavi”, istaknula je Tatjana Balatinac, suradnica za glazbenu kulturu Dječjeg vrtića Osijek, istaknuvši kako je kulturna prošlost živa samo dok ju se živi, pjeva, pleše i igra.

“Kulturnu baštinu treba iznijeti u veće prostore kako bi živjela i dalje. Upravo zbog toga, imajući u vidu naše slavonske, folklorne tradicijske baštine, želja nam je bila sustavni rad na njezinu očuvanju prenijeti u što više vrtića i tako u što više djece probuditi ljubav prema njoj”, istaknula je jedna od voditeljica programa, odgojiteljica Ivana Mijoč, dodavši kako je izvedeni program samo dio onoga što djeca tijekom cijele pedagoške godine rade kada su u pitanju tradicijske vrijednosti.

Također, ovom je prilikom okupljene pozdravila i ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj, pohvalivši rad i trud mališana, odgojiteljica i stručnih suradnika ustanove koji su organizirali i izveli program etnosusreta.

Ivana Solar
Igre, brojalice, kola i fašnički običaji
Program je započela skupina djece iz vrtića Višnjevac, koja je nastupila s programom “Fašingari” (Poklade), a potom su mali folkloraši iz vrtića Stribor izveli program pod nazivom “Kićeni svatovi”. Treća izvedba bila je starije B-skupine vrtića Sjenčica, koja je publici prikazala tradicijske igre - brojalicu, igru šutnje, igre u parovima. Starija B-skupina vrtića Jaglenac izvela je pak program pod nazivom “Pudarina” (Običaj), a folkloraši vrtića Jabuka prikazali su kola, pjesme i igre. Starija B-skupina vrtića Mak nastupila je posljednja, prikazavši program pod nazivom “Slavonija u srcu”.
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana