Novosti
PREGOVARAČI EUROPSKOG PARLAMENTA:

Michelov prijedlog je ispod očekivanja
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Uoči izvanrednog sastanka na vrhu EU-a pregovarački tim Europskog parlamenta izrazio je neslaganje s prijedlogom novog dugoročnog proračuna kojeg zagovara predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


"Pozdravljamo razgovore s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom vođene tijekom posljednjih nekoliko tjedana, no njegov prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO-a) za razdoblje od 2021. do 2027., daleko je ispod očekivanja Europskog parlamenta, ali i europskih građana", poručuju.


U obrazloženju, pregovarački tim EP-a navodi da je Michel kao nacrt za svoj dokument koristio štetni prijedlog pripremljen na tehničkoj razini od strane finskog predsjedništva Vijećem EU-a, u prosincu 2019. godine.


"Dok očekujemo značajna ulaganja u provedbu Zelenog plana, digitalnu tranziciju i jačanje Europe, predsjednik Michel potvrđuje, ili čak dodatno zaoštrava rezove u poljoprivredi, koheziji, istraživanju, infrastrukturnim ulaganjima, digitalizaciji, programima za mala i srednja poduzeća, za Erasmus, zapošljavanje mladih, upravljanje migracijama, obranu, te u mnogim drugim područjima.
Kad je riječ o prihodima, Europski parlament uzima u obzir određene pomake, ali ipak uočava dvije značajne slabe točke u prijedlogu. Prvo, moramo izbjeći korektivni mehanizam vezan na porez na plastiku koji bi ugrozio njegov poticajni efekt te u konačni sporazum mora biti uključeno jasno i obvezujuće jamstvo uvođenja novih dodatnih vlastitih izvora tijekom razdoblja višegodišnjeg financijskog okvira, od 2021. do 2027. godine", poručuju iz pregovaračkog tima EP-a te se protive prijedlogu predsjednika Michela i očekuje od Europskoga vijeća odbacivanje zaključaka temeljenih na njemu. T.P.
Najčitanije iz rubrike