Dome slatki dome
RAZNE VRSTE POSUĐA

Sigurno kuhanje
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Za pripremanje zdrave i ukusne hrane nije svejedno u čemu kuhate. Emajlirano posuđe dugo ćete koristiti za kuhanje i čuvanje hrane ako ga pravilno koristite i održavate. Emajl je osjetljiv na udarce, pa će se oštetiti i ne trpi nagle promjene temperature. Ako se prazna posuda pregrije, ne prelijevajte je hladnom vodom, nego je pustite da se lagano ohladi. Oštećene posude bacite jer kuhanje u njima nije sigurno. Kuhanje u zemljanom posuđu smatra se vrlo zdravim. Novu posudu zagrijte i iznutra namažite masnoćom. Nek tako odstoji nekoliko sati, a onda operite mlakom vodom. Nakon svake upotrebe posudu operite mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro je osušite. Nemojte vatrostalnu posudu direktno iz hladnjaka stavljati na štednjak. U posuđu od gusa, tj. ljevenog željeza, ne pripremajte kiselu hranu jer dolazi do kemijskih reakcija. Gus lako zahrđa i zato posuđe čistite kuhinjskim papirom, vrućom vodom bez deterdženta. Ako ima nekog taloga u posudi, istraljajte ga solju i dobro osušite. Iako su posude od inoksa vrhunski obrađene, ne preporučuje se da u njima duže čuvate jelo. Ovo posuđe ne treba ribati žicom. Za mnoge je posuđe od inoksa najbolji izbor. Posuđe od teflona zdravo je ako nije oštećeno. Čim se ošteti, zamijenite ga. Jela miješajte isključivo drvenim kuhačama. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike