Dome slatki dome
DIZAJN UGODNO OZRAČJE

Igra svjetla i sjene za ugođaj u spavaćoj sobi
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Jako je važno da je rasvjeta u sobi raspoređena tako da ne bliješti te da ima mogućnost reguliranja jačine

Spavaća je soba prije svega prostor za odmor, opuštanje i uživanje. Puno je faktora koji su važni za ostvarivanje takvog ugođaja, ali je rasvjeta sigurno najvažnija. Osim centralne rasvjete, koja ima funkcionalnu ulogu, jako je važna i ambijentalna rasvjeta, koja će, kada se ugasi osnovna, storiti ugodno ozračje u spavaćoj sobi. Poželjno je omogućiti više načina uključivanja ambijentalne rasvjete pa tako stvarati različite ugođaje, ovisno o raspoloženju.

Jako je važno da je takva rasvjeta raspoređena tako da ne bliješti te da ima mogućnost reguliranja jačine.

Ambijentalna atmosfera može se postići stolnim ili samostojećim lampama na noćnim ormarićima ili u prostoru, ugradbenom rasvjetom u dijelu stropa (ako je strop spušten) ili ugradnjom LED rasvjete u elemente namještaja, kao što nalažu trendovi.

Postava zidne rasvjete iza uzglavlja kreveta također može stvoriti lijepu igru svjetla i sjene i na taj način dekorirati zid. Pri tome je važno da taj zid nije obojen u jaku boju, niti da je na njemu vizualno dinamična slika.

Ako je postojeći krevet na nogicama, ambijentalnu rasvjetu možete ostvariti i lijepljenjem LED trake po unutrašnjem rubu kreveta i stvaranjem indirektne rasvjete ispod kreveta. Ugradnja rasvjete u uzglavlje kreveta bit će dekorativna, ali i funkcionalna, za potrebe čitanja.

Ako se radi o uređenju spavaće sobe, moguće je u dijelu prostora spustiti strop te ugraditi rasvjetu, direktnu ili indirektnu, ali svakako uz regulaciju jačine.

Izrada ili kupnja novog namještaja omogućuje trendovsku igru svjetla i namještaja i stvaranja prekrasnih ugođaja u spavaćoj sobi. Ugradnja LED trake u unutrašnjost ormara, na rubove noćnog ormarića ili kreveta svakako će stvoriti zanimljive ugođaje. Zona ormara osobito je zanimljiva za igru svjetlom, a u kombinaciji s ostalim zonama efekt će biti odličan. Ugradnja jednobojne ili višbojne RGB LED rasvjete dodatno će obogatiti prostor.

Stavaranje ambijentalne rasvjete moguće je i u postojećim i u novim prostorima, stoga obogatite svoju spavaću sobu na jednostavan, ali vrlo efektan način!
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna