Kultura
AUKOS 2020. GODINU OZNAČAVA GLAZBENO

Novi Crveni klavir za Salon 33 i Beethoven Marathon
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Crvena je boja AUKOS-a, ali i ona koja donosi strast, razliku i neopisivu energiju

Osim glazbenih projekata koji se održavaju već tradicionalno u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost (Festival Intervox, Pjevačko natjecanje Lav Mirski, GLAZ-B-OS), ova kalendarska godina otvara vrata novim glazbenim projektima Odsjeka za instrumentalne studije želeći grad još zvučnije obojiti u boje glazbe - ponosno najavljuju s Akademije za umjetnost i kulturu.


Salon 33 novi je glazbeno-izložbeno-scenski projekt koji se realizira u reprezentativnom prostoru Tvrđe na Trgu Svetog Trojstva, u suradnji s raznim domaćim i inozemnim partnerima umjetničkim programima u trajanju od 33 minute, zatim koncertnim ciklusom Koncertni intermezzo, koji primarno podrazumijeva nastupe studenata, čime im se pruža dragocjena prilika za javnim nastupom. Treba istaknuti kako ovaj studentski ciklus koncerata, koji se održava na mjesečnoj bazi, nailazi na izniman interes mlade publike te se za svaki koncert traži stolica više. Nadalje, još su planirana dva projekta - Quercus Giutar Fest - međunarodno natjecanje iz solfeggia i Proljetni festival komorne glazbe.


Ono na što je Akademija posebno ponosna je ovogodišnji Osijek International Piano Meeting - Beethoven Marathon, kojim će se obilježavanjem 250. godišnjice rođenja jednoga od najvećih imena povijesti glazbe, njemačkoga skladatelja i pijanista Ludwiga van Beethovena organizirati pijanistički maraton u trajanju od deset sati, na kojemu će se izvesti 32 Beethovenove sonate za klavir. Ovaj će maraton oko djela Beethovena okupiti 12 međunarodno priznatih pijanista, koje će pratiti na različitim gradskim lokacijama paralelni multimedijalni programi (likovne izložbe, videoinstalacije, lutke, kostimirane predstave,…) koji se izvode na Akademiji djelatnošću njezinih šest Odsjeka (Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za kreativne tehnologije, Odsjek za instrumentalne studije, Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za vizualne i medijske studije, Odsjek za kulturu, medije i menadžment).


U tijeku je i obnova Svečane dvorane AUKOS-a u prostoru Campusa koja bi trebala biti višenamjenski koncertno-scenski prostor namijenjen ne samo za realizaciju nastavnih sadržaja nego i za različita umjetnička događanja jer će kapacitet od oko 120 mjesta biti otvoren i za brojnu osječku publiku željnu vrhunskih glazbenih sadržaja u za to primjerenom prostoru.
U tijeku je i nabava koncertnoga klavira (2,78 cm), prvoga takvoga u Osijeku, a drugoga na prostoru od Zagreba do Dunava. Tako bi se omogućilo mladim pijanistima i, naravno, vrhunskim umjetnicima održavanje koncerata upravo u Osijeku. Ono što je posebno zanimljivo, koncertni klavir ne će biti crne, nego crvene boje, jer je to boja Akademije, ali i ona koja donosi strast, razliku i neku novu neopisivu energiju, koja svoj nukleus ima upravo u njezinim studentima i profesorima - poručuju s Akademije.


Narcisa Vekić
PRVIH 100.000 KUNA DALA ŽUPANIJA
Župan Ivan Anušić potpisao je u srijedu s dekanicom prof. dr. sc. Helenom Sablić Tomić Ugovor o sufinanciranju troškova nabave koncertnog klavira u iznosu od 100.000 kuna. Time je OBŽ postala prva javna institucija koja je svojim primjerom pozvala i ostale institucije, ali i pravne i privatne osobe da se priključe investiciji. Cijena klavira iznosi 1, 2 milijuna kuna. - Važno je to ne samo za Akademiju i studente, već i sve glazbene škole kojih od Zagreba do Iloka ima oko 30. Zato nam je bitno da upravo Osijek postane nukleus vrhunske pijanističke umjetnosti. Plan je i u zgradi Rektorata, gdje je drugi dio AUKOS-a urediti veću dvoranu, koja bi bila i kazališna i koncertna jer je upravo ondje bilo prvo osječko kazalište na njemačkom jeziku, naglasila je dekanica. N.Z.Eberhard
Najčitanije iz rubrike