Sport
U LONDONU I MILANU IGRAJU SE SUSRETI OSMINE FINALA LIGE PRVAKA

Mourinho i bez stepenica traži put, Atalanta i RB Leipzig ne žele stati ovdje
Objavljeno 19. veljače, 2020.

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka večeras se igraju u Londonu i Milanu. Radi se o ogledima klubova koji su sigurno bili zadovoljni nakon prosinačkog ždrijeba, budući da su izbjegli u prvoj nokaut-fazi nekog od "teškaša", odnosno klubova iz prvog reda favorita za naslov.

Ne znači to, naravno, kako će si bilo tko dopustiti podcjenjivanje suparnika. Naprotiv, budući da je riječ o klubovima koji nisu česti sudionici završnice Lige prvaka, jasno je kako će objeručke pokušati iskoristiti ukazanu priliku. I pritom zanemariti nedaće koje ih pogađaju uoči ovih dvoboja. To posebice vrijedi za londonski okršaj Tottenhama i RB Leipziga, jer obje momčadi u susret ulaze s dosta izostanaka. Menadžer "pijetlova" Jose Morinho ostao je bez udarnih napadačkih opcija, jer je nakon ozljede prvog strijelac Kanea sada ostao i bez drugoga, Sona. Južnokoreanac je ozlijedio lakat prošloga vikenda te će nakon operacije propustiti sigurno pet-šest tjedana. A Portugalac čak vjeruje da je to preoptimistično. Tottenhamu nedostaje i Sissoko, dok su gosti bez Umapecanoa, Orbana, Konatea, Kampla i Adamsa.

- Kada smo stigli bili smo 12 katova pod zemljom te smo se počeli uspinjati stepenicama, no one su se brzo pokidale. Ipak, našli smo način, uz mnogo truda i rada stigli smo do četvrtog kata, ali nam je potom netko odnio stepenice. I sada smo u problemu, a imamo dvije opcije. Jedna je da odustanem i padnemo, a druga da se borimo s onim što imamo. Tako da ćemo biti na tom "balkonu" boreći se svim raspoloživim sredstvima koja su nam ostala - slikovito je opisao probleme svoje momčadi Mourinho.

RB Leipzig u svom drugom nastupu u Ligi prvaka izborio je prvu osminu finala, no tu ne želi stati. Pokazao je to i ovoga siječnja, dodatno jačajući momčadi, dovevši kao najveće pojačanje Danija Olma iz Dinama. U igri je još za naslov njemačkog prvaka, a izbacivanje Engleza svakako bi im dao dodatni vjetar u leđa u toj borbi.

Poput "bikova", i Atalanta debitira u ovoj fazi natjecanja. Do drugog kruga stigla je nakon onog šokantnog raspleta u kojoj je "preskočila" Šahtar i Dinamo, a ne smeta joj ni što umjesto u svome Bergamu domaće utakmice igra na milanskom San Siru. Klub Marija Pašalića uvjerljivo je najefikasniji u Serie A, a i u Europi igra prema principu "gol više", što često zna završiti i nepovoljno za njih. No, svakako je užitak gledati Gian Piero Gasperinijevu momčad i napadački nogomet. Talijani su u komfornoj situaciji večeras, jer nemaju izostanaka, dok kod Valencije nedostaju Gabriel, Piccini i Vallejo, a Gameiro, Čerišev i Cillesen su upitni. "Šišmiši" variraju sa svojim izdanjima, ispali su iz Kupa, trenutačno su sedmi u Primeri, no samo dva boda od mjesta koje ponovno donosi elitno klupsko natjecanje. Već su ove sezone pokazali da se znaju izvući iz nepovoljne situacije, kao jesenas kada su pobjedom kod Ajaxa izborili prolazak, a vrijedi napomenuti da su u gostima bez poraza, upisavši dvije pobjede i remi.

Današnji susreti: Tottenham - RB Leipzig, Atalanta - Valencia. Uzvrati se igraju 10. ožujka.
G. Roguljić
Najčitanije iz rubrike