Sport
HRVATSKI PRVOLIGAŠI UMJERENO AKTIVNI U ZIMSKOM ROKU

Dani Olmo prva zvijezda prijelaznog roka, klubovi usmjereniji na prodaju
Objavljeno 18. veljače, 2020.

Vezani članci

ZAKLJUČEN ZIMSKI PRIJELAZNI ROK

Bijelo-plavi su tijekom zime trgovali malo, ali kvalitetno

Završen je zimski prijelazni rok i u Hrvatskoj u kojoj klubovi nisu tako "divljali" kao što znaju raditi posljednjih dana roka u najjačim ligama Europe. Većina realiziranih transfera bila je zgotovljena daleko prije isteka transfernog razdoblja, nije se čekao poziv "pet do 12", a kao što to često bude, pogotovo zimi, hrvatski prvoligaši više su gledali kako će nešto zaraditi, nego kako se dodatno ojačati pred rasplet borbi za europska mjesta, ali i ostanak.

Bez ikakvih dvojbi zvijezda prijelaznog roka sad je već bivši Dinamov veznjak Dani Olmo koji je, nakon što su ga mediji danima, pa i tjednima selili diljem Europe, konačno za destinaciju izabrao RB Leipzig. Njemački će klub hrvatskom prvaku platiti fiksnu odštetu od 20-ak milijuna eura, no s brojnim klauzulama koje 21-godišnji Španjolac može ostvariti ta bi odšteta mogla biti i udvostručena. Razvoj Olma u Dinamu, u čijem je dresu igrama izborio i A reprezentaciju svoje zemlje, nagnao je čelne ljude hrvatskog prvaka da pokušaju ponoviti taj "recept", pa su kao najzvučnija imena stigli potencijali Argentinac Matias Emanuel Godoy i dojučerašnji kapetan mlade momčadi Arsenala Robbie Burton. S druge strane, "modri" su se rješavali i balasta, pa su između ostalih odlazaka posuđivali u HNL-u igrače koji se nisu uspjeli nametnuti (Komnen Andrić, Iyaji Atiemwen, Marko Lešković).

Ni drugoplasirani Hajduk nije ubacio u višu brzinu i ozbiljnije se zabavio dolascima. Štoviše, najzvučnije ime mu je u rubrici "odlasci", jer je dogovorio prekid posudbe Filipa Bradarića i njegov odlazak u Celtu, što je uspio i naplatiti (500.000 €). Splićani su se riješili i Ukrajinca Oleksandra Svatoka (350.000 €), dok su proširili kadar jedino na stoperskim pozicijama (Nihad Mujakić, Kristian Dimitrov), iako se mnogo nagađalo kako love napadača.

Drugi najveći izlazni transfer HNL-a ove zime napravio je Osijek koji je potencijal Boška Šutala naplatio s pet milijuna eura, uz postotak od iduće prodaje. S druge strane, Osječani su se pojačali povratnikom Erosom Grezdom (400.000 €), što je bio i jedini ovozimski dolazak u Gradski vrt. Prometno je stoga bilo i u Rijeci koja je ove zime prodala ili pustila veći broj igrača (Dario Župarić 800.000 €, Zoran Kvržić 400.000, Jakov Puljić 500.000, Maxwell Acosty, Roberto Punčec...), a od igrača koji su stigli na Rujevicu najviše zvoni ime Felipea Piresa koji je posuđen iz Hoffenheima, no jasno je kako je to ponajprije zbog mnogo poznatijeg prezimenjaka. G. Roguljić
Bivši igrač Barcelone u Koprivnici
Od ostatka HNL-a svakako je najzvučniji posao napravio Slaven Belupo, koji je u svoje redove doveo nekadašnjeg igrača Barcelone Jeffrena Isaaca Suareza Bermundeza. Gorica je, između ostaloga, ostala i bez napadača Lukasza Zwolinskog (350.000 €), i veznjaka Maria Marine (100.000), a novi pogodak s inozemnim igračima pokušali su napraviti dovođenjem Litvanca Pauliusa Golubickasa. Lokomotiva je najviše profitirala posudbama iz Dinama (Lešković, kupljeni pa ostavljeni Lirim Kastrati i Fran Karačić), dok su se preostali klubovi uglavnom morali zadovoljiti posuđivanjem igrača klubova iz vrha, ili jednostavno dovođenjem igrača koji su slobodni.
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike