Novosti
PORUKE IZ SLOVENIJE

"Pred Milanovićem je zadaća vraćanja izgubljenog povjerenja"
Objavljeno 18. veljače, 2020.
U odnosima Slovenije i Hrvatske, koji su zaleđeni zbog suprotstavljenih pogleda na arbitražu o granici, treba vratiti izgubljeno povjerenje i novi je hrvatski predsjednik u tom pogledu pred teškom zadaćom, navodi u utorak u povodu inauguracije Zorana Milanovića slovenski list "Dnevnik".


"Milanović se u kampanji založio za podizanje sada slabih odnosa sa Slovenijom na bitno višu razinu, no nakon kampanje dolazi trenutak istine. Ako je njegova namjera stvarna, čeka ga velik izazov", navodi komentator ljubljanskog lista Andrej Brstovšek. Milanović nije najavio kako misli ostvariti najavljeni prioritet boljih odnosa sa Slovenijom, gdje će ga se teško doživjeti kao "dobronamjernog graditelja mostova", ocjenjuje Brstovšek, te kao velik problem u uspostavi boljih odnosa vidi granično pitanje, gdje su pozicije suprotstavljene. "Upravo je Milanović kao hrvatski premijer bio autor hrvatskog odustajanja od arbitraže, kad je izjavio da je takva odluka vlade njemu bila jedna od najdražih. A to od njega sada zahtijeva vrlo težak pokušaj vraćanja povjerenja", navodi se u komentaru.
Brstovšek navodi da je u tom smislu položaj Milanovića teži nego Kolinde Grabar-Kitarović koja je, kako kaže, u situaciji kad je sadržajni dijalog Ljubljane i Zagreba zbog arbitražnog problema izostajao, zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom djelovala kao amortizer napetosti između dviju vlada. No, teže je zamisliti da će Pahor i Milanović, s obzirom na suprotstavljene poglede, javno stvarati takvu kemiju. H
TJEŠNJA SURADNJA
"No, odnose dviju država ne treba reducirati samo na arbitražu", navodi komentator te ističe česte izjave i podatke o odličnoj suradnji na području gospodarstva, turizma, kulture... "U pozadini se govori o razmišljanjima o tješnjoj suradnji Ljubljane i Zagreba unutar EU-a, u regiji, o međusobnom strateškom partnerstvu", navodi se u komentaru "Dnevnika", ali dodaje da je upitno postoji li na obje strane sposobnost da se prevlada za Sloveniju važno pitanje arbitraže i njezine primjene.
Možda ste propustili...