Novosti
MINISTRI FINANCIJA

Proširen popis poreznih oaza
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Vijeće ministara financija EU-a (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske Otoke i Palau, a Turska je dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.

Na popisu, koji je prvi put uspostavljen 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara, sada se nalazi 12 jurisdikcija.

KajmanskI Otoci, Palau, Panama i Sejšeli nisu u dogovorenom roku proveli porezne reforme na koje su se obvezali.

Krajem 2019. na toj su listi bili Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski Otoci, Vanuatu Samoa.

Popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija dio je vanjske strategije EU-a za oporezivanje, a svrha mu je pridonijeti aktualnim naporima koji se ulažu u promicanje dobroga poreznog upravljanja u cijelom svijetu. Na popis su uključene jurisdikcije koje nisu s EU-om sudjelovale u konstruktivnom dijalogu o poreznom upravljanju ili koje nisu na vrijeme ispunile svoje obveze glede provedbe reformi za usklađivanje s kriterijima EU-a. Za 12 jurisdikcija koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenje rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza. Među tim zemljama je i Turska, koja ne primjenjuje automatski transfer poreznih informacija svim zemljama članicama, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Belgijom i Austrijom, u kojima žive brojne turske zajednice.

Šesnaest jurisdikcija (Antigua i Barbuda, Armenija, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Kabo Verde, Cookovi Otoci, Curaçao, Maršalovi Otoci, Crna Gora, Nauru, Niue, Sveti Kristofor i Nevis, Vijetnam) uspjelo je provesti sve potrebne reforme kako bi se uskladile s načelima dobrog poreznog upravljanja EU-a prije dogovorenog roka te su stoga uklonjene s liste, navodi Vijeće EU-a. H
Najčitanije iz rubrike