Regija
CENTAR "SLAVONSKI HRAST" U GRADIŠTU

Oprema i edukacija za sve u drvnom sektoru
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Kroz inovacije, razvoj i istraživanja ovaj će strateški projekt županije pridonijeti razvoju drvne i drvoprerađivačke industrije
GRADIŠTE - Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić danas će u pratnji suradnika, općinskog načelnika Gradišta Srećka Papca i izvođača radova obići gradilište infrastrukturnog projekta Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast, na lokaciji poduzetničke zone Ambarine u Gradištu.
Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Planum-građenje d.o.o. iz Vukovara, vukovarsko-srijemski dožupan Josip Dabro potpisao je krajem rujna. Radovi su se zahuktali, i kako nam je jučer potvrdio voditelj gradilišta, teku planiranom dinamikom, vrijeme im ide na ruku i zasad nema nikakvih problema.

Napredna tehnologija

Infrastrukturni projekt Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno je usvojilo kao jedan od ključnih strateških projekata županije. Nakon više godina pripreme tehničke i projektne dokumentacije, prijavljen je na Ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je sredstva u iznosu 24.997.781,16 kuna. Objekt inovacijske infrastrukture bit će opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu. Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, nositelj je Vukovarsko-srijemska županija, a projekt provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj.

Široko značenje

Iako je ugovoreni rok završetka radova 16 mjeseci, odnosno veljača 2021., oni će, prema očekivanjima, biti završeni mnogo ranije. Prema najoptimističnijem scenariju koji neki smatraju vrlo izglednim, građevinski radovi završit će već u travnju ove godine, a do srpnja bi se ondje mogli instalirati strojevi. No direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj dr. sc. Ivan Ambroš kaže da je nezahvalno precizirati i da je ipak realnije reći da će Drvno-tehnološki centar u Gradištu u punu funkciju biti stavljen u ovoj godini. Na strojevima i u infrastrukturi Centra projektom je predviđeno upošljavanje najmanje pet osoba, no on će imati mnogo veće i šire značenje za drvoprerađivače i za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju.


- Poanta priče je da će cjelokupna infrastruktura i oprema biti na raspolaganju mikro, malim i srednjim poduzetnicima u drvnom sektoru, pod jednakim uvjetima, kako bi kroz inovacije, razvoj i istraživanja pridonijeli razvoju drvne i drvoprerađivačke industrije u našoj županiji - zaključuje Ambroš. Ondje će se moći educirati i biti spremni proizvoditi europski konkurentne proizvode.
Drvno-tehnološki centar u Gradištu poboljšat će poslovanje i unaprijediti poslovno okruženje u drvno-prerađivačkom sektoru i njegova je gradnja, može se s punim pravom reći, iskorak za budućnost cijele ove grane gospodarstva.


Marija Lešić Omerović
vrijednost
25 MILIJUNA KUNA BIT ĆE U FUNKCIJI OVE GODINE
POSJEČENO DRVO ŽELE I PRERAĐIVATI
Spačvanski bazen u VSŽ-u najvrjedniji je šumski resurs Hrvatske, sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Za ovu vrijednu sirovinu ondje dosad nije postojala infrastruktura za istraživanje, razvoj i inovacije te prenošenje i stvaranje novih znanja i tehnologija za razvoj gospodarstva i nova radna mjesta. Centar će pridonijeti pametnom i održivom korištenju vrijednog šumskog resursa u skladu s direktivama i strategijama EU-a i RH. Namjera je da se sirovina koja se u županiji posiječe ondje i obrađuje i poveća joj se dodana vrijednost
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike